Общество

Лавров: Ние сме заинтересовани от приключването на украинския конфликт възможно най-скоро

Сергей Лавров по време на пресконференция след преговорите в Бразилия (17 април 2023 г.):

💬 Ние сме заинтересовани от приключването на украинския конфликт възможно най-скоро. Причините за случващото се и целите, които преследваме, сме обяснявали подробно неведнъж. Те се състоят преди всичко в гарантиране на липсата на заплахи за военната сигурност на Руската Федерация на територията на Украйна. Западът изпълнява подобни планове от много години.

Втората задача е да защитим живота на рускоезичното население в източната и южната част на Украйна, чиито права са били потъпквани в продължение на много години чрез приемането на поредица от закони в украинския парламент, последователно забраняващи образованието, медиите, културни събития на руски език и където целенасочено бяха унищожени милиони томове книги на руски език, намиращи се в украинските библиотеки.

❗Сигурен съм, че тези цели се споделят от всеки човек, ангажиран с принципите, залегнали в международните конвенции за защита и гарантиране правата на националните малцинства. Има много такива конвенции както на европейско ниво, така и на ниво ООН, ЮНЕСКО. Всички те бяха грубо нарушени от украинския режим.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest