Общество

Лавров: НАТО са против „замразяването“ на конфликта в Украйна, те искат да воюват

Изявление и отговори на въпроси на медиите на С.В.Лавров след резултатите от Министерския съвет на ОДКБ

📍 Минск, 20 юни 2023 година

💬 Смятам, че заседанието на Министерския съвет на ОДКБ беше полезно. Имахме подробен разговор за развитието на геополитическата обстановка в нашия регион и на континента на Евразия като цяло.

В глобален контекст вижданията ни са близки. Всички сме за това ОДКБ, като един от стълбовете на формиращия се многополюсен световен ред, да стане по-силен и по-успешен.

От отговорите на въпросите на медиите:

🔹 Не смятам, че трябва да придадем на ОДКБ характер на блок, който се противопоставя на някого. Организацията се развива въз основа на легитимните интереси за сигурност на страните членки. ОДКБ не претендира да играе водеща роля в целия евразийски континент.

🔹 Днес си припомнихме как преди години ОДКБ предложи на Северноатлантическия алианс да установи работни контакти чрез секретариатите на съответните структури с цел повишаване на доверието, укрепване на взаимното разбирателство и намиране на решения на сложни проблеми, преди те да ескалират и да носят рискове за членовете на ОДКБ и НАТО. Натовците отговориха на няколко обръщения, включително официални писма по тази тема, с високомерен отказ, което още веднъж подчертава неизбежността на курса на алианса да доминира и да прилага изключително собствените си «правила», които противоречат на международното право.

🔹 Ако НАТО посредством устата на Й.Столтенберг за пореден път заявява, че са против «замразяването» на конфликта в Украйна, значи искат да воюват. Нека воюват. Ние сме готови за това. Отдавна сме разбрали целите на Северноатлантическия алианс в ситуацията около Украйна. Те се формираха дълги години след държавния преврат. Сега НАТО се опитва да ги реализира.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest