Общество

Лавров: Минските споразумения бяха потъпкани от Киев и неговите западни господари

Сергей Лавров по време на открития дебат на Съвета за сигурност на ООН на тема „Ефективен многостранен подход чрез защита на принципите на Хартата на ООН“

• За спиране на войната, отприщена в резултат на държавния преврат в Източна Украйна, бяха положени многостранни усилия в интерес на мирното регулиране, въплътени в резолюция на Съвета за сигурност, която единодушно одобри споразуменията от Минск. Тези споразумения бяха потъпкани от Киев и неговите западни господари, които сами наскоро цинично и дори гордо признаха, че никога не са имали намерение да ги изпълняват, а само са искали да спечелят време, за да напомпат Украйна с оръжие срещу Русия.

• Нашите последователни действия за предотвратяване на конфронтация, включително предложението на Президента на Русия Владимир Путин от декември 2021 г. за съгласуване на многостранни взаимни гаранции за сигурност, бяха арогантно отхвърлени. Никой, казаха ни, не може да попречи на НАТО да вземе Украйна в своите „прегръдки“.

• Русия ясно обясни задачите, които преследва в рамките на специална военна операция: да елиминира заплахите, създавани от НАТО от години за нашата сигурност директно на нашите граници и да защити хората, които са лишени от правата си, провъзгласени от многостранни конвенции, за да ги защити от директни заплахи за изтребление и прогонване на публично обявените от киевския режим територии, където техните предци са живели от векове.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest