Общество

Лавров: Европа е конкурент, от който САЩ нямат нужда

Въпрос: Какви са перспективите пред руско-европейските търговско-икономически отношения? Като се има предвид, че Русия доставя почти една трета от въглеводородите в Европа, която явно ще търси алтернатива. Как Москва си представя развитието на тези отношения?

С.В.Лавров: Дори няма да се опитвам да гадая, какво възнамерява да прави Европа. Мисля, че тя (с изключение на федералния канцлер на Германия О.Шолц и вицеканцлера Р.Хабек) разбра, къде е попаднала.

Погледнете статистиката колко пъти икономическият растеж на САЩ е по-бърз от този на Европа. Франция, очевидно, ще бъде в «нулите». Някогашните «локомотиви» на европейската икономика (Германия, Великобритания) ще «растат» надолу. След редица закони, приети от американците за борба с инфлацията и други теми, цените на енергоносителите в САЩ са 4-5 пъти по-ниски от тези в Европа, където се извършва деиндустриализация.

Бизнеси, които мислят за бъдещето си, се местят в Съединените щати. Убеден съм, че това не е просто съвпадение, а целенасочена политика на Вашингтон. Защото Европа също е конкурент, от който САЩ нямат нужда. Те се нуждаят от група «сиви» хора, които правят каквото им наредят. Не искам да обиждам европейците, но точно така действат сегашните политически елити.

©️ От речта на С.В.Лавров на форума «Примаковски четения» 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest