Общество

Лавров: Eдин по-справедлив, по-устойчив световен ред си проправя път пред очите ни

🔻 Постепенната дедоларизация на световната икономика и търговия също е белег на времето – днес все повече държави последователно намаляват зависимостта си от долара и еврото, преминавайки към национални валути.

🔻 В глобален контекст бих искал специално да отбележа бързото нарастване на авторитета и привлекателността на БРИКС, в който държави с различни политически системи, самобитни ценностни платформи дават пример за многополярна дипломация, <…> защитена от натиска отвън.

🔻 Обективните тенденции на съвременния свят предизвикват почти рефлекторно отхвърляне в страните от «колективния Запад» начело с Вашингтон. <…> В нарушение на Устава на ООН американците и техните сателити от НАТО се опитват да определят с кого и как другите страни да развиват междудържавни връзки.

🔻 Днес САЩ, НАТО и Европейският съюз, за да спасят своя геополитически проект за «сдържане на Русия» и разцепване на Руския свят, помпат Украйна с все по-модерно въоръжение <…>. Тяхната авантюристична и безотговорна линия значително увеличава опасността от пряк военен сблъсък между ядрените сили. Всички наши отрезвяващи «сигнали» се игнорират или грубо изопачават за пропагандни цели.

🔻 Очевидно е, че опитът да се «разбие» Русия с ръцете на украинските неонацисти е елемент от техния стратегически курс за реанимация на еднополюсния световен ред.

©️ Министърът на външните работи на Руската Федерация С.В.Лавров в обръщението си към гостите и участниците на XI Московска конференция по международна сигурност

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest