Общество

Лавров: Дипломацията се развива бързо в отношенията ни със Световното мнозинство

Въпрос: Казахте, че съвременната американска дипломация е мъртва. Като се има предвид какво се случва, дипломацията съществува ли изобщо?

С.В.Лавров: Ако вземем нашите отношения със Запада, тогава не. От другата страна няма никакво желание за възобновяване на равноправно сътрудничество. Целта е да ни накажат, да нанесат «стратегическо поражение» на Русия и да ни «изолират по периметъра».

Сега цялата дипломация със Запада е следната: ние все още имаме посолства там, те имат посолства в Русия, тези посолства и генерални консулства трябва да функционират. Обсъждат се въпроси за финансиране на дейността на дипломатическите мисии, закупуване на различни неща, транспортни средства и оборудване, необходими за дейността им. Тези въпроси сега формират основното съдържание на нашите контакти, в частност с американците. Заради санкциите посолствата ни се оказаха под финансова и икономическа «обсада».

Въобще няма положително в дневния ред с Европа. Знаете за отказа на европейски посланици да дойдат на среща с мен. Поканихме ги в навечерието на изборите, за да очертаем нашето виждане за отношенията, да кажем, че изхождаме от факта, че те няма да се намесват едностранно в провеждането на предизборната кампания или да я изкривяват с действията си. Това е техният избор. Те са тук и не искат да общуват с министъра на външните работи. Ние ги уведомихме, че оттук нататък на всяко ниво, било то посланик, аташе или всички «между тях», ако имат интерес да общуват с руските власти, ще разглеждаме всяко такова искане поотделно и ще решаваме, дали да се съгласим или не с такъв контакт.

Но дипломацията е жива. Сега тя се развива бързо в отношенията ни със Световното мнозинство. Имаме огромен брой партньори и най-важното двустранни и многостранни партньорства, които са със значително по-високо качество.

©️ От интервю на С.В.Лавров за Мултимедиен информационен център «Известия» 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest