Общество

Лавров: Без историческа памет е невъзможно да бъдеш нация

Президентът на Русия В.В.Путин неведнъж е казвал, че съхраняването на историческата памет е не само почит към жертвите, които нашият народ, страната ни направиха в името на своята независимост, но и гаранция за нашия суверенитет и независимост в бъдеще.

Без историческа памет е невъзможно да бъдеш нация. Историята на страната ни е доказала това многократно.

• За съжаление сме свидетели на опити за „реализиране” на историята, за нейното пренаписване, за приравняване на победителите на нацизма със самите нацистки орди. Това е особено очевидно на примера с Украйна. Ето защо е толкова важна разяснителната работа, която се извършва от нашите обществени организации, МВнР на Русия, други структури, Министерството на културата, Руското историческо дружество, Руското военноисторическо дружество <…>.

• Тъжно е, че след началото на специалната военна операция срещу нацизма в Украйна европейските страни, които се въздържаха на Общото събрание по резолюцията за борба с прославянето на нацизма, започнаха да гласуват против. Германия, Япония и Италия също гласуваха против и го правят.

• През юли 2008 г. германците решиха да въведат еднократни плащания за оцелелите от блокадата само с еврейска националност. Обърнахме се към тях и казахме, че справедливостта трябва да възтържествува. Всички по време на блокадата са страдали еднакво, замръзвали са и са умирали. Това беше ужасна част от Великата Отечествена война, Втората световна война. Отговориха ни, че според закона жертвите на Холокоста могат и трябва да получат обезщетение, а всички останали не са жертви на Холокоста. Няма нужда да се обяснява колко цинично прозвуча това.

• Ако сега погледнете ситуацията в НАТО и ЕС, прибалтийците, заедно с поляците и чехите, са най-агресивната група в европейските структури. Тези страни са сред инициаторите на най-русофобските позиции и действия на Европейския съюз и Северноатлантическия алианс.

🎙 От интервю на С.В.Лавров за проекта „Без срок на давност”

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest