Общество

Курник: тази солена торта е картичка за традиционните руски сватби

Курникът обикновено е с пилешка плънка, но този път решихме да го приготвим без месо – заместихме го с гъби и яйца. Получи се не по-малко вкусен.

В Русия има традиция за сватба да се приготвят специални ястия. Едно от тях е курникът – голяма, куполовидна, лъскава торта с много блатове. Думата „курник“ вероятно произлиза от руската дума за „пиле“ (курица), което е една от съставките му. Според друга версия тортата се нарича така, защото от дупката по средата на тортата излиза гореща пара (курится).

Родителите на булката и младоженеца подаряват курника на младото семейство в деня на сватбата. Тя е не само вкусно ястие, но и блюдо, пълно със символи – както в украсата, така и в плънката.

Младоженецът получава курник, украсен с човешки фигури, които са пожелание за голямо семейство. Курникът за булката е украсен с цветя и растителни мотиви, които символизират красота и плодородие.

Плънката също носи послание: зърното е символ на благоденствие, пилето и яйцата символизират приемствеността и семейството, а брашното – хармонията и живота.

Въпреки че традиционният курник има три плънки – олющено зърно (ориз или елда), пиле и гъби, има различни вариации. Например, вместо зърно аз сложих картофи, гъби и зеле и дори не използвах пиле. Избрах ориз, гъби и яйца за плънка. Става по-крехко и малко по-леко от пилето.

В Южна Русия готвят курника без пиле; в Северна Русия пък ползват риба. За допълнителен вкус и сочност в плънката се добавят пържен лук, моркови, яйца и свежи подправки. В някои рецепти се добавя и сметанов сос. Между слоевете има нежни блини (палачинки). Целият този разкош е обвит в маслено тесто, което при печенето образува хрупкава коричка.

Приготвянето на курника е трудоемка задача, която изисква време. Той е великолепно допълнение, което ще придаде разкош на всяка сватба или празнично угощение. Гостите ви със сигурност ще бъдат очаровани! Един любопитен факт; според легендата курникът е едно от любимите ястия на Иван Грозни.

Така че, ако искате да направите изпълнен със символика подарък на младоженците или просто да изненадате гостите си, пригответе курник. Колкото повече блатове и плънка има, толкова по-добре!

Продукти за 6 порции:

Юлия Мулино

За тестото (за торта с диаметър 20 см):

Брашно – 360 г

Масло – 60 г

Заквасена сметана (с масленост 30%) – 150 г

Яйца – 2 бр.

Сол – 1/2 ч.л.

Захар – 1 с.л.

 Бакпулвер – 1 ч.л.

За палачинките (6-8 бр. с диаметър 18 см):

Брашно – 100 г

Топло мляко – 200 г

Яйце – 1 бр.

Захар – 1 с.л.

Щипка сол

Слънчогледово олио – 1 с.л.

За гъбената плънка:

Гъби шийтаке – 200 г. (или печурки)

Гъби кладница – 200 г (или печурки)

Лук – 2 глави

Щипка сол

Черен пипер – на вкус

Масло – 30 г

Слънчогледово масло – 2 с.л.

За оризовата плънка:

Бял ориз – 60 г

Яйце – 1 бр.

Лук – 1 глава

Масло и слънчогледово олио за запържването на лука

Копър – 1 връзка

Кубче с гъбен бульон – по избор 

За яйчената плънка:

Яйца – 3 бр.

Зелен лук – 1 връзка

Масло за запържването на лука – 30 г.

За намазването на тортата:

1 жълтък + 2 с.л. мляко

Начин на приготвяне:

Юлия Мулино

Най-добре е да започнете с приготвянето на плънката. Сварете ориза. Аз добавих кубче гъбен бульон, за да го направя по-ароматен, но това зависи от вкуса ви. Ако не добавите бульон, тогава посолете ориза.

Юлия Мулино

Сварете 4 яйца. Натрошете едно от сварените яйца (останалите три ще ви трябват за плънката по-долу) с вилица и го добавете към ориза заедно с копъра. Нарежете лука на ситно и го запържете, докато стане прозрачен. Добавете оризовата смес.

Юлия Мулино

За гъбената плънка нарежете лука на ситно и го запържете в олиото и маслото, докато омекне.

Юлия Мулино

Нарежете гъбите на кубчета и ги добавете към лука.

Задушете до омекване – за около 7-10 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да се охлади.

Юлия Мулино

Нарежете на ситно 3-те сварени яйца. Нарежете на ситно и зеления лук и го запържете до омекване. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Юлия Мулино

Сложете всички продукти за тестото и месете до получаване на меко, пухкаво тесто.

Юлия Мулино

Покрийте с фолио и оставете да почине за 30-40 минути.

Юлия Мулино

За сместа за палачинки, счукайте едно яйца, добавете сол, захар и половината мляко в дълбока купа. Добавете брашното и разбъркайте добре, така че да няма бучки. Добавете останалото мляко. Добавете олио към сместа и разбъркайте добре.

Юлия Мулино

Изпечете блините на горещ тиган. Аз направих 7 блини (палачинки) с диаметър 18 см.

Разделете тестото на три части: една малка част за украса и две еднакви части за горната и долната част на тортата.

Юлия Мулино

Върху хартия за печене разточете по-голямата част от върху парче хартия, малко по-голямо от диаметъра на блините. Поставете първата блина.

Юлия Мулино

Поставете върху нея оризовата плънка. Може отгоре да подредите малки парченца масло за сочност. Но аз използвах доста масло при запържването на лука, така че пропуснах тази стъпка.

Юлия Мулино

Покрийте с блина и отгоре разстелете гъбената плънка.

Юлия Мулино

Следва яйчената плънка. Продължавайте така, докато свършат всички блини и плънки.

Юлия Мулино

Последните няколко блата са с по-малко плънка, за да се получи сферична форма. Завършете с блина, така че горният слой на тестото да е равен.

Юлия Мулино

Разточете второто голямо парче тесто и покрийте тортата. Защипете краищата.

Юлия Мулино

Украсете с останалото тесто, ако искате.

Юлия Мулино

Намажете тортата с яйцето.

Юлия Мулино

Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.

Юлия Мулино

Курникът е най-хубав горещ, но е вкусен и леко охладен. Да ви е сладко!

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest