Общество

Круглик: пирог-мечта за казашка сватба

Казашкият пирог с плънка, наричан от местните „круглик“, се е приготвял още по времето на Иван Грозни.

Рецептата се е запазила в продължение на векове и се използва и досега. Смело я пригответе и хапнете круглик в който и да било ден от седмицата, дори ако в календара няма голям празник.

Известни като най-свирепите и смели воини, казаците са етническо-социална общност, която живее в южната част на Русия от 500 години. Сватбата на казашка територия по правило силно се различава от общоприетото ни разбиране за сватби. Тя има много особености, най-вече когато става дума за храната.

Гостите, новите жители или обикновените минувачи винаги са посрещани сърдечно от казаците. Затова пиршествата и всякакви спонтанни трапези за вечери са били често явление на Дон (най-важната им река, край която някога строят къщите си). Специалната казашка атмосфера в повечето случаи се дължи на кулинарните им умения – вкусна и обилна храна, приготвена от пресни, домашно отгледани продукти. Ястията са прости, но абсолютно автентични.

Круглик е празничен пирог, който се приготвя от тесто с мая или дрожди и с различни плънки и цветна украса. Пирогът може да бъде с месо, ябълки, зеле, извара или сладко.

В миналото круглик се е приготвял само при много важни поводи, като сватби или тържествени церемонии. Пирогът символизира гостоприемството и дружелюбието, щедростта на собствениците, благополучието на семейството и уважението към традициите.

Има си обаче някои правила. Например, ако круглик е сладък, за предпочитане е да го поръсиш с пудра захар, а ако е с месо, тогава към плънката трябва да добавиш бульон (около 300 мл). Така става по-сочен и по-вкусен. Друга тайна на казашкия круглик е апетитната златиста коричка. За да се постигне, трябва пирогът да се намаже с жълтък след 15-20 минути във фурната. И не на последно място е по-добре тестото да се меси с ръце и да не се бърза.

Когато става дума за важни поводи, круглик задължително се прави за сватби. Казашките сватби обикновено се организират през есента, след като реколтата е прибрана и има много повече свободно време. Присъствието му на празничната трапеза е било полезно и от икономическа гледна точка: казаците често са празнували в продължение на няколко дни и то на широка нога, така че е трябвало да е имало много различни ястия и алкохол за празника.

Пирогът круглик някога е бил като сватбената торта за нас днес. Украсяван е с листа, цветя и други орнаменти, вплетени в определени символи и подтекстове. И така, днес предлагам да приготвим заедно този прекрасен пай дори и да без празничен повод. Да се надяваме да създадем приятно преживяване за нашите роднини и близки хора.

Необходими продукти:

Олга Бровкина

За тестото:

  • 270 мл мляко
  • 4 чаши брашно (по 250 г всяка) 
  • 100 г масло
  • 100 г захар 
  • 2 яйца
  • 20 г мая 
  • 1/2 чаена лъжичка сол

За плънката:

  • 100 г ябълки (пресни или сушени)
  • 1/2 чаша сладко

Начин на приготвяне:

Изсипете затопленото мляко в дълбока купа, добавете яйце, сол, захар и мая и разбъркайте с бъркалка. Оставете сместа да почине 10 минути.Олга Бровкина

Когато времето изтече, добавете разтопеното масло, разбийте и започнете постепенно да добавяте брашно, като оставите само 100-200 г за по-късно.Олга Бровкина

Пресейте останалите 100-200 г на масата и прехвърлете тестото на нея. Постепенно месете меко тесто, докато започне да се отделя от ръцете ви (в рамките на 3-5 минути). Внимавайте обаче да не прекалите с месенето.Олга Бровкина

Поставете тестото в купа, покрийте със стреч фолио, след това увийте купата в голяма топла кърпа и го оставете да втасва за 40-50 минути.

След това извадете тестото от купата, то ще бъде много гъвкаво, еластично и топло и ще бъде лесно да се работи него. Сложете го на масата, поръсена с брашно.

Разточете парче от тесто на кръгла питка. Напълнете го с нарязаните ябълки, залейте ги със сладкото. Уверете се, че сладкото няма да се разтече в тавата за печене.Олга БровкинаОлга Бровкина

Разточете друго парче тесто и направете ленти, както е показано на снимката.Олга Бровкина

Поставете 9 ленти вертикално и равномерно разположени върху пълнения пирог. Използвайте по-дългите ленти в центъра, а по-късите – в краищата.Олга Бровкина

Сгънете всяка втора лента (общо 5) докато почти паднат от пирога. Поставете една от 9-те неизползвани ленти перпендикулярно отгоре. Разгънете 5-те вертикални ленти, така че да легнат върху перпендикулярните. Остават ви 8 ленти.

Разгънете останалите 5 вертикални ленти. Поставете една от 8-те неизползвани ленти перпендикулярно отгоре. Разгънете 5-те вертикални ленти, така че да легнат върху перпендикулярните ленти. Сега вече започвате да виждате красивата плетеница! Повторете действието с последните като преплитате летните една над друга.Олга Бровкина

Прегънете излишъка от лентите в краищата на пирога и защипете към долната кора.

Разделете останалото тесто на 4 топки и ги разточете.Олга Бровкина

Поставете първия кръг на масата, намажете с топло масло и го поръсете със захар. Поставете втория кръг отгоре и повторете процедурата.Олга Бровкина

Разделете наслоения кръг на 8 части.

Направете малък прорез във всяка част.Олга Бровкина

И извадете всяко парче тесто през тези малки дупчици. Вижте снимката, за да сравните резултатите.Олга Бровкина

Украсете решетъчния пирог с орнаментите от предишната стъпка.

Намажетепирога с яйце, разбъркано с малко мляко.Олга Бровкина

Печете пая 40 минути на 180 градуса по Целзий. Извадете от фурната, поръсете с вода с помощта на бутилка със спрей или с четка. Покрийте пирога с кърпа и го оставете 10-15 минути. Ще бъде много мек и крехък. Да ви е сладко!Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest