Кремъл: Парад на Победата в Москва ще има

Парадът в чест на годишнината от Победата във Великата отечествена война със сигурност ще се проведе тази година, а епидемиологичната обстановка ни дава предпазлив оптимизъм, заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

„Парад ще има, определено. Знаете, че вече имаше заявления, че и ‘Безсмъртният полк’ ще се проведе“, каза Песков, цитиран от РИА „Новости“.

Попитан дали има предвид парада на 9 май, говорителят на Кремъл отговори утвърдително.

„Разбира се, ако трябва да се позовем на нашите санитарни органи, динамиката засега е позитивна, можем да го заявим с внимателен оптимизъм“, каза Песков, цитиран от „Взгляд“.

Междувременно от пресслужбата на Западния военен окръг съобщиха, че военните, които ще участват в парада на Победата, ще започнат тренировки през април.

„Още през април военнослужещите (водачи на механизирани колони – бел.ред.) ще пристъпят към първите си тренировки, в хода на които ще отработят движение със скорост от 5 до 30 км/ч, като ще изпълнят завои, движение в състав на колона и в редица“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че на подмосковския полигон „Алабино“ са пристигнали над 150 единици военна техника. В състава на механизираната колона ще влязат танкове Т-34, Т-72Б3, Т-90М, Т-14, бойни машини за поддръжка на танкове – БМПТ, реактивни системи за залпов огън „Солнцепек“, оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“, самоходни зенитни ракетно-оръдейни комплекси „Панцир“, зенитно-ракетни комплекси „Бук“ и автомобили с повишена проходимост „Тайфун“.

Всички механик-водачи са ваксинирани със „Спутник V“. По време на подготовката те ще преодолеят около 1000 километра.

Припомняме, че на 16 февруари Песков увери, че през 2021 г. ще има парад на Победата.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest