Общество

Край Калининград ще се появи радар за наблюдение на цяла Европа

Втора радиолокационна станция (РЛС) „Контейнер“ за наблюдение на въздушното пространство ще бъде разположена в Калининградска област.

Радарното поле ще обхваща цяла Европа, както и Великобритания.

Сега под наблюдението на станцията са няколко обекта. Самият радар ще бъде доставен в близко бъдеще, каза източник във военнопромишления комплекс пред ТАСС, цитиран от „Российская газета“.

Принципът на работа на РЛС „Контейнер“ се основава на отразяването на радиосигнала от горния слой на атмосферата. Обхватът на станцията е 3000 км, може да засече издигането във въздуха на авиацията и ракетните изстрелвания. Първият радар от този тип застъпи на бойно дежурство в Република Мордовия през декември 2019 година. Благодарение на втората станция точността на системата ще се увеличи.

Комплексът ще създаде непрекъснато радарно поле за откриване на високо маневрени и незабележими въздушни цели – по аналогия с далечните радари на системата за предупреждение за ракетно нападение, каза по-рано руското министерство на отбраната. Радари от типа на „Контейнер“ ще бъдат разгърнати и в Арктика.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest