Кралска ватрушка: наслада на всеки празник

Въпреки че е много малък, този пирог е невероято вкусен и изглежда като безупречен десерт от ресторант.

Огнено име

Легендата разказва, че думата ватрушка има древен произход. Съществуват няколко версии за историята ѝ. Според една от тях ватрушка идва от западноукраинския диалект, в който ватра означава „голям огън на открито“. Според друга пък думата е заемка от румънски, в който ватра е „вид плосък хляб, изпечен на огън“.

Без значение обаче на коя теория ще повярвате, всички пътища водят до огъня, защото древните са готвили ватрушката на огромни каменни пещи на открит огън. Много години по-късно започват да ги приготвят у дома, но рецептата се предава стъпка по стъпка поколения наред и е достигнала до нас в леко променена, но все пак много вкусна форма.

Как едно просто ястие става любимо на кралските особи?

Можете ли да познаете защо това селско ястие се нарича Кралска? Вероятно защото става любима на кралските особи, а в руския царски двор също се влюбват в тази храна, след което тя става важна част от всяко празненство. Всеки път руските готвачи добавят по нещо ново и интересно към класическата рецепта, с което тя се отличава на трапезата. От друга страна обаче ватрушката е популярна не само в Русия и Украйна, но и в Източна Европа. Възможно е появявата на кралската ватрушка да е повлияна и от европейските версии на този десерт, поради което и се нарича кралска ватрушка, а не царска ватруша. Всяка страна има свой собствен вариант на ватрушката.Олга Бровкина

Сладка и здравословна

Тази рецепта крие най-здравословните си страни в нещо сладко, което на пръв поглед изглежда вредно. Можете да се готви и на деца. Всъщност ние точно това правим – приготвяме този вкусен десерт, като го овкусяме с нещо сладко и скриваме изварата между маслените слоеве на тестото.

Основата за кралската ватрушка винаги е маслено тесто, но пълнежът ви позволява да развихрите въображението си. Класическата версия се приготвя с извара и заквасена сметана, но в днешно време домакините добавят и мармалад, свежи плодове, шоколад и интересни вкусове. Няма значение обаче дали ще сложите някое от тези неща – това печиво със сигурност ще стане много вкусно дори и ако го направите по най-простичката му рецепта, защото съставките му са в перфектна хармония.

4 съвета как да изпечете вкусна ватрушка

Преди да се потопим в процеса, искам да отбележа някои неща. Първо, много от съставките са заменими и това е предимство. Можете, например, да замените ваниловата захар с ванилов екстракт, както и да замените бакпулвера със сода. Второ, ако искате ватрушката ви да бухне, яйцата и захарта трябва да се разбият с миксер, но брашното трябва да се добави с шпатула. Трето, докато печете сладкиша във фурната, не забравяйте да надниквате – иначе рискувате да спадне. И накрая, когато го извадите, го оставете да се охлади за 10-15 минути.

Съставки:

Олга Бровкина

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 50 г захар
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сол
  • 100 г масло

За плънката:

  • 450 г извара с масленост 5-9%
  • 150 г заквасена сметана
  • 150 г захар
  • 1 ч.л. ванилова захар
  • 3 яйца

Начин на приготвяне:

Отмерете и пригответе всички съставки. Вземете дълбока купа и смесете брашното, солта, захарта и бакпулвера. След това рендосайте замразеното масло.Олга Бровкина

Смесете маслото и брашното с ръце, докато не стане на трохички. Оставете купата в хладилника за половин час.Олга Бровкина

Сега можем да започнем с пълнежа. Смесете изварата, заквасената сметана, захарта, ванилията и яйцата – разбийте всичко до получаването на хомогенна смес.Олга Бровкина

Сложете ¾ от маслените трохи (на тестото) в ринг и притиснете в страните и дъното на формата.Олга Бровкина

Изсипете пълнежа, като внимавате да не излезе.Олга Бровкина

Поръсете отгоре с останалите маслени трохи.

Сложете формата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.

След като десертът е готов, изключете фурната и го оставете вътре за още 15 минути.Олга Бровкина

Оставете сладкиша на стайна температура и го махнете от формата; нарежете внимателно и сервирайте на семейство и приятели! Надявам се да ви хареса толкова, колкото и на мен!Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest