Кръгла маса по проблемите на професионалното висше образование

КРЪГЛА МАСА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СЪБИРА Европейската асоциация на професионалното висше образование (EURASHE), РЕКТОРИ, РАБОТОДАТЕЛИ, ПРЕЗИДЕНТИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ

„Професионалното висше образование в България – пътна карта за развитието му и приоритет за държавата“ е мотото на организирания от Висшето училище по телекомуникации и пощи форум, който е под патронажа на президента Радев

Над четирдесет от всички петдесет и двама ректори са потвърдили участието си в организираната по повод 140-тата годишнина на Висшето училище по телекомуникации и пощи, кръгла маса „Професионалното висше образование в България – пътна карта за развитието му и приоритет за държавата“, която ще се проведе в събота (11 септември) от 10.00 часа в зала 10 на Националния дворец на културата.

Партньор на събитието, което е част от юбилейната година на Висшето училище по телекомуникации и пощи и е под патронажа на българския президент Румен Радев, е НДК, а сред гостите му ще бъде заместник-министърът на образованието и науката – проф. Генка Петрова.

Във форума се включват всички работодателски организации, представителите на едни от най-големите телекомуникационни и ИТ гиганти в България като мобилният оператор А1, технологичният лидер „Сименс”, клъстер „Средногорие”, Национална компания индустриални зони, София тех парк.

Специално за събитието от Европа пристига и президентът на Европейската асоциация на професионалното висше образование (EURASHE) – Армандо Пирес. EURASHE е структура, която защитава интересите на професионалното висше образование в Европа, обединява и обменя добри практики и участва във формирането на политиките на ЕС, Болонския процес и междуинституционалния диалог. От 2019 г. Висше училище по телекомуникации и пощи е единственото държавно българско висше училище, допуснато за член на тази престижна организация.

Към дискусията, свързана със специализираното висше образование интерес са проявили президентът Георги Първанов, почетният ректор на УНСС проф. д-р Борислав Борисов, министри, представители на изпълнителната и законодателната власт от близкото минало, общественици, представители на различни неправителствени организации.

„Проблемите на професионалното висше образование звучат с особена тежест и актуалност точно днес – месец, след решението на Министерски съвет за определяне на групата на научноизследователските висши училища. Тези университети ще бъдат обект на допълнително целево финансиране по различни специфични пътеки от страна на държавата и европейските фондове. В същото време „пистата” на висшите училища, които искат да се насочат към тясна връзка с бизнеса и да потърсят своята профилна идентичност именно в създаването на висококвалифицирани тесни специалисти остава неразработена и на практика отсъства все още от дневния ред на институциите и обществото.” – споделят от Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Pin It on Pinterest