Кой ще е първият щатен носител на хиперзвуковите ракети „Циркон“

Тези кораби ще са способни да поразяват вражески цели в морето от 500 км разстояние с хиперзвукови ракети, които никоя ПВО система не е способна да свали.

Фрегатата по проект 22350 „Адмирал Головко“ ще бъде първият носител на хиперзукови ракети „Циркон“, съобщиха руски медии в средата на юли.

„Планира се първият щатен носител [на „Циркон] да бъде фрегатата ‘Адмирал Головко'“, заяви събеседникът на агенцията.

„Адмирал Головко“ е третата по ред и втората в серията фрегати по проект 22350, планира се да започне ходови изпитания през пролетта на 2022 година. До момента има две фрегати по този проект на бойна служба в Северния флот – „Адмирал Горшков“ и „Адмирал Касатонов“. Основното им ударно въоръжение са крилати ракети „Калибр-НК“. „Адмирал Горшков“ участва в тестовете на противокорабните ракети „Циркон“.

Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че хиперзвуковите ракети „Циркон“ са способни да достигат скорост от 9 Маха и да поразяват цели от над 1000 км разстояние, като ще влязат на въоръжение в най-близко бъдеще.

Колко кораба ще има

„Адмирал Головко“Игор Михалев/Sputnik

Русия планира да направи 12 модернизирани фрегати по проект 22350М, всяка от които да носи до 48 ракети „Калибр“, „Оникс“ и „Циркон“ на борда си, съобщиха руски медии, като се позоваха на източници от руския военнопромишлен комплекс.

„Главният кораб от серията се планира да влезе в редиците на флота през 2027 г.“, заяви източник от корабостроителната индустрия.

Според военните планове всеки от корабите с водоизместимост от 7000 т ще има пускови установки, способни да изстрелват трите типа от най-съвременните руски „морски“ ракети „Калибр“, „Оникс“ и „Циркон“.

„Общо планираме да построим 12 такива фрегати, 11 от които ще се предадат на поръчителя в рамките на новата държавна програма за въоръжение“, каза източникът на агенцията.

В допълнение новите фрегати ще се пазят от врага със зенитен ракетен комплекс „Полимент-Редут“ с боекомплект от 100 ракети, противолодъчни и торпедни оръжия.Първият пуск на ракета

Първият пуск на ракета „Циркон“ във водите на Бяло мореМинистерство на отбраната на Руската федерация/ТАСС

Към момента първият кораб по проект 22350 „Адмирал Горшков“ вече служи в Балтийския флот.

„Това е добър кораб и сега инженерите следва да предложат начини за модернизацията му. Първо, това касае мунициите, които беше решено да бъдат увеличени до 48 ракети, както и да оборудват корабите с единна универсална автономна система за управление на огъня“, каза пред Russia Beyond Дмитрий Сафонов, бивш военен анализатор на в. „Известия“.

По негови думи в момента въоръжението на кораба включва едва 16 ракети и размерите му са почти наполовина от декларираните модернизационни показатели (в момента водоизместимостта на 22350 е едва 4500 т).

Какви ракети ще имат тези кораби

„Калибрите“ са „руските Томахоук“. Казано просто, крилати ракети с морско базиране, които могат да летят към целта си по непредсказуема траектория за системите за ПВО, заобикаляйки неравностите по терена. Днес ракети от този тип са едни от най-ефективните и смъртоносни оръжия във въоръжените конфликти.

„Адмирал Горшков“ във ВладивостокЮрий Смитюк/ТАСС

Обсегът им на поразяване достига 2600 км и след 10-15 години технологиите ще достигнат изцяло нови нива и ще позволят на тези високопрецизни системи („Калибр“ поразява цели с точност/отклонение до 30 м) да бъдат оборудвани с бойни глави с експлозивна мощ, близка до тази на ядрените оръжия.

Това, всъщност, ще бъде високоточно и маневрено оръжие, което няма да оставя след себе си радиоактивен облак и замърсяване на района.

Ракетите „Циркон“ от своя страна са първият комплекс в света, който лети към целта си с хиперзвукова скорост, осем пъти по-голяма от тази на звука (около 2,5 км в секунда), а декларираният им обсег на поразяване е около 500 км.

Същевременно „Циркон“ е противокорабен комплекс и, за разлика от „Калибр“, е проектиран да ликвидира вражески кораби.

Струва си да се отбележи, че хиперзвукови ракети няма на служба в никоя страна по света, освен в Русия. И в момента няма ефективно оръжие за противодействие на тези комплекси.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest