Общество

Кой снайпер може да замени съветския СВД?

Това ще е може би първия снайпер за армията, при който войникът ще може да променя калибъра и огневата мощ за по-малко от минута на бойното поле.

Руската армия търси нов ефективен снайпер за пехотата, който да замени остарелия СВД, създаден през 1960-те. Днес има няколко потенциални кандидати за мястото му. Едни от тях са СВЧ на „Калашников“, Т-5000 на ORSIS, ДВЛ-10 на Lobaev Arms и новата полуавтоматична снайперска пушка СК-16 на „Калашников“, която се различава от конкурентите си.

Това е оръжие с модулна конструкция, която позволява смяна на калибъра на бойното поле. Това дава възможност оръжието да се пригоди „за стрелеца и задачите“ директно в битка. Този, който го използва, може да смени цевта и дори калибъра, без да променя процеса на сглобяване, за да повиши огневата мощ до определена степен.

Предимства и недостатъци

Прицелът на СК-16 е монтиран на стоманени планки „Пикатини“, които служат и като база за прикрепване на цевта и затворния механизъм. Подобно решение е приложено и на АКВ-521. Същевременно, когато се сменя калибъра „на терен“, не е необходимо да се стреля отново.

„Тази функция позволява [на стрелеца] драстично да повиши или понижи огневата мощ на оръжието на бойното поле. Пушката може да е с калибър .308 Win или да се надгради до .338 LM, като така се повишава (или понижава) обсегът на огъня от 600 на 1800 м. Това дава възможност да се комбинират две пушки в една“, казва Иван Кудряшов, бивш снайперист от Руските специални сили.

Интересна особеност на полуавтоматичната СК-16 за армейските снайпер е принципът на автоматична работа.

При тази пушка цевта е прикрепена само към прицелната планка – нито предната ръкохватка, нито газовият механизъм ще повлияят на стрелбата. При СК-16 колекторът за налягане при автоматична работа идва след дулния спирач, което напълно премахва вибрациите на цевта, когато куршумът преминава през нея.

Ръкохватката на СК-16 не следва затворната рама при стрелба, но в случай на забавяне или проблем с патрона, позволява безопасно фиксиране със затворната рама и освобождаване на куршума.

Следващата функция е отвори за изхвърляне на гилзите от двете страни. С успешното внедряване на тази функция ще бъде много по-удобно да се стреля от затворени пространства, като автомобил или отвор на прозорец. Тази опция е доста добра и за левичарите.

Най-забележимата характеристика на дизайна е връщането на цевния блок и цевната кутия. Тази функция се използва широко при артилерийските оръдия, както и в олимпийските пистолети и пушки. И все пак при малките бойни стрелкови оръжия е изключително рядка.

Всичко това е с една цел – да бъде изместването на цевта и прицела минимално след всеки изстрел. В идеалния случай стрелецът трябва ясно да вижда резултът от стрелбата и да може бързо да се прицели отново. Прицелът на мерника не трябва да напуска целта след изстрела. Само такава тактика гарантира максималната ефективност на стрелбата с автоматични стрелкови оръжия.

Ще се превърне ли в основна снайперска пушка на пехотата?

Kalashnikov

Експертите са скептични относно шансовете на СК-16 да се превърне в основната пехотна снайперска пушка на страната за години напред.

„Пехотната снайперска пушка не бива да бъде изискана. Трябва да е надеждна, да издържа на мръсотия и вода, да е лесна за използване и поддръжка и ефективно да елиминира врага на 500 м разстояние. СК-16 е чувствително оръжие. Тя се нуждае от правилна употреба и не може да бъде третирана непрофесионално“, каза главният редактор на списание „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.

Според него СК-16 може да бъде чудесно допълнение към подразделенията за специални операции или да се хареса на професионалните цивилни стрелци. И все пак той вярва, че пушката не е подходяща за зле обучени войници.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest