Общество

Кой печели „космическата надпревара за ръчните часовници“ между САЩ и СССР?

Върховното признание за качеството на часовника е да полети в космоса.

Дори и сега могат да се срещнат минимум няколко часовникарски марки, които заявяват: „ние бяхме първи в космоса“.

Дали сте забелязали, че в много популярни холивудски филми за космоса героите астронавти носят на ръката си часовници от една и съща марка – Hamilton? С него Матю Макконъхи сверява времето в „Интерстелар“, докато се завръща у дома, където всички вече са остарели. С него оцелява на Марс самотният Мат Деймън в „Марсиана“. В действителността обаче тази американска марка никога не е била „космическа“ – тя е такава само на екрана. 

Christopher Nolan/Legendary Pictures, 2014

Истината е, че за „космически“ статут производителите са се борили с всички средства, защото в космоса времето е критично важно, а да полети към него е чест за всяка марка (и най-добрата реклама). Само че ако сега не може да се тръгне на мисия с какъвто и да е часовник, то това невинаги е било така. А веднъж това едва не струва живота на целия екипаж.    

Часовникът на Гагарин 

Отговорът на въпроса чий часовник е бил първи в космоса като че ли би трябвало да е напълно еднозначен. Та нали всички знаят, че първият човек там е съветският космонавт Юрий Гагарин. През 1961 г. той произнася знаменитата си фраза „Поехали!“, а на ръката му блещука съветският часовник с марката „Победа“ от серията „Щурмански“. Този часовник с гордост носи след това цялото поколение на перестройката и той се нарича „часовникът на Гагарин“. 

Sputnik

„Щурмански“ часовник просто е невъзможно да се купи в магазин до средата 1980-те – той е произвеждан само за нуждите на военновъздушните сили. Часовникът има противоударен механизъм и функция за спиране на стрелката за секундите (за да се определи времето с точност до секунда). Счита се, че това е най-надеждният часовник в целия Съюз.

„Щурмански“Сергей Пятаков/Sputnik

Носят се обаче упорити слухове, че часовникът на Гагарин не е издържал натоварването и се е счупил още в момента на старта. Официално обаче това никога не е потвърдено (защото, видите ли, това е въпрос на репутацията на целия космически отрасъл). Тъкмо обратното, след известната мисия цялата продукция на часовникарския завод вече носи гордото име „Ракета“, а „Щурманските“ часовници нееднократно са изпробвани и усъвършенствани от най-добрите учени. Само че може ли опитът да бъде зачетен, ако часовникът все пак не е издържал? 

Първият в открития космос

Вторият рекорд е поставен от съветския часовник „Стрела“ през 1965-а: с него за първи път в открития космос излиза човек и това е Алексей Леонов. „Стрела“ тогава изглежда почти като сегашните часовници от екипировката, създадена за бъдещите участници в космическата програма SpaceX на Илон Мъск. Тогава те са били предназначени за ръководния състав на ВВС, имели са вграден секундомер, 45-минутен брояч за минутите, а също и телеметрична (за определяне на разстоянието до източника на звука) и тахиметрична скала (за разчета на скоростта по време на пътуването). Обикновените граждани обаче такива часовници очевидно никога не са срещали. 

Алексей Леонов

Алексей ЛеоновSputnik, Александър Макаров/avito.ru

По-късно заедно със съветските космонавти в космоса летят още много часовници с романтичните имена: „Океан“, „Восток“ („Изток“), „Слава“ и, разбира се, „Польот“ („Полет“). Всички те са произведени в СССР. NASA обаче не се вълнува много за произхода на часовниците. 

Хюстън, имаме проблем

В „лунната надпревара“ побеждава швейцарската марка Omega Speedmaster. През 1969 г. такъв часовник носи Бъз Одрник, когато каца на Луната. Сега тези часовници са официалните на NASA. Тогава обаче това е единственият елемент от оборудването, който не е проектиран специално за космически полети. Може да се каже, че Omega просто побеждава в честна конкуренция. 

Бъз Олдрин в модула на

Бъз Олдрин в модула на „Аполо 11″AP

За първи път в орбита такъв часовник носи през 1962-а Уолтър Шира, който си го купува със собствени пари. А през 1965-а NASA анонимно купува часовници на най-известните марки, сред които са Longines, Rolex, Bulova, Hamilton, Elgin, Benrus и Omega, и започва да им прави изпитания. Часовниците на Omega са единствените, които преминават всички тестове. Този избор се налага да бъде отстояван дори в Сената на САЩ, защото сдружението на американските предприемачи не е във възторг от избора на агенцията, предпочела швейцарците във вреда на националната промишленост.

Джон Леонард

Джон Леонард „Джак“ СуайгертEd Hengeveld/NASA

Така или иначе Omega спасява живота на екипажа в най-драматичния момент в историята на всички космически пътешествия: когато през 1970-а на път към Луната „Аполо-13“ (една от лунните експедиции на NASA) се взривява бутилката с кислород, което пък води до загуба на кислород и електроенергия. Тогава единствено свръхточният разчет може да спаси ситуацията, тъй като бордовата навигационна система не работи, а неправилно направените разчети за времето на безопасно връщане в атмосферата на Земята са могли да струват животите им. Ръчните часовници не подвеждат астронавтите. И тези точни механизми получават дори почетната награда на NASA Snoopy. 

Какви часовници носят сега космонавтите?  

На много фотографии на екипажи могат да се видят по два, та дори и по три часовника на ръката. Единият модел, по правило, се използва за измерване на времето при научните експерименти на борда, с другия се определя времето на полета, което се отброява от момента на старта, а на третия мнозина искат да виждат домашното „земно“ време.

„Омега“, носител на награда SnoopyOmega

Със сигурност обаче сега в космоса никой не взема електронни часовници – те не издържат равнището на радиация, която прелита през микросхемата и ги вади от строя. Макар през съветско време да се смятало, че в бъдеще никой няма да носи механични часовници. По същото време дори СССР пуска нещо като рекламна кампания – съветските космонавти позират с отечествени часовници „Пулсар“ с течни кристали и светодиоди.

Роскосмос

Е-е, кой в крайна сметка е победител? Отново швейцарците. От 1994 г. официален часовник на Центъра за подготовка на космонавти и на Роскосмос е Fortis. А пък Илон Мъск избра за своя SpaceX швейцарската марка TAG Heuer.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest