Общество

Кой накъде тласка Европа днес?

Днес водещата статия на POLITICO обяснява колко опасен е Орбан за ЕС.

Медията ни стряска още със заглавието: „Приятелят на Путин Орбан тласка ЕС към ръба заради Украйна“. А от първото изречение направо ни побиват тръпки: „Унгарският премиер Виктор Орбан редовно тласка ЕС към ръба на пропастта, но дипломатите са в паника, че неговата враждебност към Украйна сега е на път най-накрая да изрита блока в пропастта“.
Кой е конкретният повод за усещането за апокалипсис? На среща на върха лидерите на ЕС трябва да вземат две ключови решения. Първото – решение за присъединяване на Украйна към ЕС и второто – да подпишат бюджетно споразумение за подкрепа на Киев с 50 милиарда евро. Прогресивните сили в Европа се притесняват, че Орбан ще наложи вето и на двете решения. Това медията нарича „изритване на блока в пропастта“.
Може би за американската медия Орбан е най-страшният, най-съдбоносният проблем на ЕС. Мен като европеец обаче ме глождят и други проблеми за светлото бъдеще на Съюза.
– Какво ще бъде поведението на Словакия, чиято нова власт също обяви, че страната повече няма да подкрепя военно Украйна?
– Какво ще бъде поведението на Холандия, в която изборите спечели анти-ЕС лидерът Герт Вилдерс?
– Как да тълкуваме думите на външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис – „Първо това беше Унгария, сега повече страни се съмняват дали има път“, коментирайки политическата подкрепа на ЕС за Украйна.
– Какво ще се случи в Германия, в която авторитетът на управляващата коалиция на Шолц лети надолу? В която властта е пред бюджетен срив и в която главната опозиционна сила настойчиво вече иска предсрочни избори?
– Какво ще се случи през юни догодина с Европейския парламент, в който става все по-вероятно да са мощно представени сили, твърде хладни към европейската военна, а и бюджетна, помощ за Украйна?
– Какво се случва с Франция, за която започваме да срещаме медийни заглавия от рода на „Франция може да се окаже на ръба на гражданска война“? Да припомня – още преди две години двадесет френски генерали в оставка написаха отворено писмо, с което предупредиха, че разделението между общностите и нарастващото „насилие и нихилизъм“ във Франция в крайна сметка ще доведат до социален срив, с риск от „хаос“, водещ до „гражданска война“?
Орбан бил тласкал ЕС към пропастта…

Юрий Борисов

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest