Общество

Кой е възпитавал царските деца и на какво са ги учили

Основното, което трябва да научат наследници на престола, е как да управляват държавата.

Те усвояват и военни дисциплини, чужди езици, естествени науки, философия. Но не забравят да ги приучат и към работата в градината и към занаята.

Петър I

Неизвестен художник. Портрет на царевич Петър Алексеевич, 17 - 18 век; Лист от тетрадките на Петър I по аритметика, 1688-1689 г.

Неизвестен художник. Портрет на царевич Петър Алексеевич, 17 – 18 век; Лист от тетрадките на Петър I по аритметика, 1688-1689 г.Wikipedia/Shakko; Свободни източници

Бъдещият император започва да се образова веднага щом прохожда. Още на годинка, освен играчки, му осигуряват и „забавна книга“ с картинки на битова тематика. Когато става на пет години, наследникът на трона е поверен на грижите на писаря Петър Зотов: преди да бъде допуснат до този пост, знанията на бъдещия учител са проверени от богослова Симеон Полоцкий. По време на уроците наследникът усвоява грамотност, запознава се с Псалтира, Евангелието и Часослова.

Петър се интересува от точните уреди за измерване и моли да му донесат астролабия и да го научат да я ползва. Така се случва запознанството му с холандския търговец Франц Тимерман, който го запознава с основите на математиката, геометрията, строителството и корабното дело.

Никита Зотов учи Петър I на различни науки. Миниатюра от историята на Петър I от П. Крекшин

Никита Зотов учи Петър I на различни науки. Миниатюра от историята на Петър I от П. КрекшинСвободни източници

През 1688 г. в Измайлово те намират стара лодка – възстановяването ѝ е първата стъпка към създаването на руския флот. Само след няколко години Тимерман организира за Петър I пътешествие до амстердамските корабостроителници, а след това се занимава със строителство на кораби. Военноинженерно дело на Петър преподават шотландецът Патрък Гордън и швейцарецът Франц Лефорт, като теоретичните знания завършват с маневри.

Павел I

Портрет на великия княз Павел Петрович като дете, 1761 г.

Портрет на великия княз Павел Петрович като дете, 1761 г.Фьодор Рокотов/Руски музей/Свободни източници

Романови започват да се занимават със системното образование на наследниците си едва през XVIII век. След като е назначен за наставник на великия княз Павел Петрович, дипломатът Никита Панин решава да възпита един просветен монарх, комуто няма да са чужди въпросите на политиката и икономиката, изкуството, езиците, историята и философията. Самият той избира преподавателите на сина на Екатерина II. Така, митрополитът на Москва и Коломна Платон учи Павел на божиите закони; геометрия и аритметика му преподава Семьон Порошин, а италианският композитор Винченцо Манфредини го обучава да свири на клавесин. Придворните отбелязват обширните познания на великия княз по история, география и математика, както и свободното му владеене на френски, немски, славянски и латински. Павел разполага с обширна библиотека, купена му от императрицата в стремеж да го възпита в любов към трудовете на Волтер, Дидро и Монтескьо.

Александър I

„Портрет на великите князе Александър Павлович и Константин Павлович“, 1764 г.; Портрет на Иван Иванович Бецки в халат, 1776 г.Ричард Бромптън/Ермитаж/Свободни източници; Ермитаж/Свободни източници

Екатерина II лично следи за възпитанието на внуците си – бъдещия император Александър I и великия княз Константин Павлович. Тя споделя възгледите на английския философ Джон Лок, който смята, че средата, в която расте едно дете, влияе върху формирането му като личност. Александър и Константин учат по „Бабината азбука“ – в нея императрицата излага не само представите си за науката, но и за нравствените ценности – трудолюбие, честност и много други. Своите истории тя подкрепя с пословици, както и с цитати от антични философи.

За учебния план отговаря личният секретар на Екатерина II Иван Бецкой. Общуването с преподавателите не свършва с класната стая: Александър I изгражда много топли отношения с наставника си Фредерик Сезар Лагарп. Той идва от Швейцария да преподава френски, но скоро разработва общ план за обучение, който Екатерина подкрепя.  В продължение на 10 години той отговаря за образованието на юношите, дава им уроци по география, история, право, литература. Лагарп отделя особено внимание на историята, на античните философи и на мислителите от епохата на Просвещението, като се старае да възпита у учениците си високи морални принципи.

Освен това, наследниците учат не само науки, но и обикновена работа в градината и занаяти – например, Александър Павлович се занимава със земеделие и дърводелство.

Николай I

Влизане на руски войски в Париж. 31 март 1814 г.: неизвестен художник - по оригинала на И. Ф. Югел по рисунка на В.-Л. Волф, 1815 г., Санкт Петербург; Николай I като дете, 1869 г.

Влизане на руски войски в Париж. 31 март 1814 г.: неизвестен художник – по оригинала на И. Ф. Югел по рисунка на В.-Л. Волф, 1815 г., Санкт Петербург; Николай I като дете, 1869 г.Всеруски музей на Пушкин/Свободни източници; Aloysius Roxtuhl/Свободни източници

Синовете на Павел I – Николай и Михаил, се готвят за военна  кариера, затова подготовката им за живота се води основно от майори, генерали и полковници,  а начело на всички тях е ръководителят на Първи кадетски корпус Матвей Ламсдорф.

Отношението към царските наследници е строго – наказват ги за най-малкото провинение и не се свенят да им ударят по някой шамар. Суровото обучение се разведрява до известна степен от останалите преподаватели. Ученият Василий Куколник запознава великите князе с римското и гражданското право. Курсът по политикономика се води от учителя на великите княгини Яндрей Щорх. Няколко години по-късно от тези лекции е съставен учебник. За да разширят кръгозора си, Николай и Михаил ходят на пътешествия: през 1814 г. те заминават за Париж, за да видят как приветстват руската войска. А след още няколко години тръгват на пътешествия из родната страна.

Александър II

Великият княз Александър Николаевич на кон, 1832 г.; Портрет на Василий Жуковски, 1837 г.

Великият княз Александър Николаевич на кон, 1832 г.; Портрет на Василий Жуковски, 1837 г.Франц Крюгер/Ермитаж/Свободни източници; Иван Раймерс/Ермитаж/Свободни източници

Николай I помни колко сурово е обучението му и избира поета Василий Жуковски за наставник на своя син. Той подхожда старателно към работата си: заминава в чужбина, за да проучи европейския опит, и съставя специална програма. По тази програма Александър учи от 8 до 20 години и то не сам, а с още две деца – Йосиф Вилегорски и Александър Паткул. Под ръководството на Жуковски те изучават руски език, химия и физика. За учители на великите князе наставникът кани най-добрите в съответните сфери. Уроците по право и политика се водят от законотвореца Михаил Сперанский, със статистиката, историята и географията ги запознава Константин Арсениев, а въпросите на икономиката им разяснява финансистът Егор Канкрин. За изкусните дипломатически въпроси им разказва Филип Брунов, който дълго години е посланик на Русия във Великобритания.

Николай II 

Царят на 15 години с брат си

Царят на 15 години с брат сиБиблиотеката на Конгреса/Свободни източници

Образователната програма за наследника на престола е разпределена в 12 години: уроците се провеждат от 9 ч сутринта до 17 ч вечерта с паузи за гимнастика, обяд и разходки. Баща му Александър III се придържа към един много прост принцип: „Не ми е нужен порцелан. Трябват ми нормални, здрави руски деца“. И тук неочаквано му помага преподавателят по английски Карл Хис. Той не само преподава чужди езици, но и провежда занимания по физкултура и успява да приучи учениците си на любов към спорта. Езда, плуване, стрелба и лов, риболов – Николай и братята му се увличат по най-различни активности.

Естествено, не забравят и науките: министърът на финансите Николай Бунге отговаря за икономическото им образование, а Цезар Кюи, професор по фортификация и автор на романси и опери, им чете теория на военните укрепления.

автор: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest