Общество

Кой е руският „Лъже-Дмитрий“?

Това име е посветено на най-трудния период в руската история – Смутното време, когато оцеляването на страната е застрашено.

Именно по това време Лъже-Дмитрий се представя за наследник на Иван Грозни, за да вземе властта.

Кой е истинският Дмитрий?

Лъже-Дмитрий I във филма

Лъже-Дмитрий I във филма „Борис Годунов“ 1986 г., в ролята – Александър СоловьовСергей Бондарчук/Мосфильм, 1986

Всичко започва в малкия град Углич, който днес често се посочва като града, в който започва „Смутното време“.

Краят на XVI век. Иван Грозни вече е мъртъв, а страната се управлява от сина му Фьодор, който няма потомство. Носят се слухове, че Фьодор не е в състояние да управлява сам, така че Борис Годунов, неговият съветник, всъщност отговаря за много политически въпроси.

Царевич Дмитрий. Картина от Михаил Нестеров, 1899 г.

Царевич Дмитрий. Картина от Михаил Нестеров, 1899 г.Руски музей

Единственият останал наследник на династията на Рюриковичите е младият княз Дмитрий, който е заточен в Углич заедно с майка си и нейното влиятелно семейство. Внезапно през 1591 г., на осемгодишна възраст, той умира вследствие на прободна рана в шията. Обстоятелствата около смъртта му обаче са неясни. Официалната версия, одобрена от свидетели, гласи, че е получил епилептичен припадък, докато е играл на „свайка“ – популярна народна игра, при която човек трябва да хвърли нож или шило на земята.

Друга версия обаче веднага се разпространява сред народа. Според нея именно Борис Годунов е организирал убийството на княза, за да консолидира цялата власт в свои ръце.

В точното време, на точното място

К. В. Лебедев.

К. В. Лебедев. „Влизането на войските на Лжедмитрий I в Москва 20 юни 1605 г.». 1890-те годиниСвободни източници

Лъже-Дмитрий вероятно нямаше да успее, ако политическите обстоятелства в Русия по онова време не бяха толкова сложни. Елитът (болярите от благородническите фамилии) се бори помежду си за властта, откакто цар Фьодор е заел престола. А след смъртта на Фьодор през 1598 г. конфронтациите им стават още по-силни. Същата година Борис Годунов е избран за нов цар от събранието на благородниците и феодалите („Земски събор“), тъй като има подкрепата на мнозина.

Управлението на Годунов има някои успехи във външната политика, но е изправено пред дълбока икономическа и социална криза. В резултат на това големият глад от 1601-1603 г. се възприема от благочестивия руски народ като Божие наказание за греховете на новия (и нелегитимен?) цар, който не е Божий помазаник, както всички останали царе, а е избран от смъртни.

Така че в това размирно време появата на чудодейно оцелелия княз, „истинския“ наследник на трона, който ще спаси страната… е точно това, от което всички се нуждаят. Слуховете, че княз Дмитрий всъщност е жив, но скрит от убийците си, се появяват още преди появата на Лъже-Дмитрий.

Кой стои зад Лъже-Дмитрий?

„Последните минути от живота на Лъжедмитрий Първи“, Р. Вениг, Карл БогдановичСвободни източници

През вековете историците са имали няколко теории за това кой е бил истинският човек, който се е представял за княз Дмитрий. Някои са вярвали, че това наистина е Дмитрий, други са смятали, че той е бащата на полския крал Стефан Батори.

Според една от най-разпространените версии (включена и в драмата „Борис Годунов“ на Александър Пушкин) обаче Лъже-Дмитрий е монах на име Григорий Отрепиев от московския Чудовски манастир. Той е с литовски произход и преди да стане монах е бил служител на член на семейство Романови (същите тези Романови, които по-късно ще станат управляваща династия). И тъй като Борис Годунов преследвал Романови, за да не интригантстват и да не му отнемат властта, Отрепиев решил да се скрие в манастир. А Чудовският манастир всъщност се е смятал за престижен, като в него са служили на Бога предимно хора от аристокрацията.

Тъй като не се чувства наистина в безопасност в Москва, точно до Борис Годунов, Отрепиев бяга в Киев, а след това в Полша (по това време част от Полско-литовската общност).

Как се появява Лъже-Дмитрий?

Николай Неврев,

Николай Неврев, „Дмитрий Самозванец у Вишньовецки“Свободни източници

През 1603 г. един полски благородник на име Адам Вишньовецки „открива“, че новият служител всъщност е оцелелият княз Дмитрий. Не е ясно дали някой му е казал или самият Лъже-Дмитрий го е сторил.

Вишньовецки представя младия мъж на полския крал Сигизмунд III Ваза. В крайна сметка той признава претенциите на Лъже-Дмитрий за руския престол и му предлага помощ, ако в случай на успех предостави на Полша земите на Западна Русия.

Дмитрий Самозванец у Сигизмунд

Дмитрий Самозванец у СигизмундСаратовски художествен музей „А.Н. Радишчев“

Лъже-Дмитрий обещава да се ожени за дъщерята на военния командир Марина Мнишек (любовта им и ролята ѝ във „Смутното време“ също е популярен сюжет в културата). Подкрепян от армията от полски наемници и казаци, Лъже-Дмитрий навлиза в Русия. Няколко града му се предават без бой, като същевременно той печели и няколко битки.

Как Лъже-Дмитрий заема руския престол?

В разгара на борбата на царската армия с войските на Лъже-Дмитрий умира цар Борис Годунов. Оказва се, че много хора вече подкрепят Дмитрий, а почитателите на Годунов всъщност застават на страната на Дмитрий, убивайки наследника и семейството на Годунов.

„Убийството на Лъжедмитрий“, Константин Егорович Маковский (1839–1915)Свободни източници

В резултат на това през 1605 г. Лъже-Дмитрий влиза в Московския кремъл, посрещнат от празничния звън на църквите. Скоро е коронясан за руски цар. След това се жени за Марина Мнишек, която е коронована за царица.

Лъже-Дмитрий управлява Русия по-малко от година. Докато слуховете за произхода на този човек се разпространяват из Москва, майка му, която го е виждала в миналото, накрая признава, че той е самозванец. Тогава боляринът Василий Шуйски организира заговор и убийството на Лъже-Дмитрий.

Тялото на убития е разнесено из цяла Москва и осмивано. Някои московчани са шокирани и се разплакват, защото мнозина го приемат за цар и вярват в него.

И именно Василий Шуйски се кани да стане следващият руски цар.

Кой е Лъже-Дмитрий II?

С убийството на Лъже-Дмитрий Смутното време не свършва. През 1607 г. се появява нов самозванец, наричащ себе си руски цар, който по чудо е оцелял след убийството в Москва. Истинската му самоличност е още по-забулена в мистерия от първата. Най-вероятно зад него са стояли противниците на Шуйски.

К. В. Лебедев.

К. В. Лебедев. „Влизането на войските на Лжедмитрий I в Москва 20 юни 1605 г.». 1890-те годиниСвободни източници

Подкрепян е и от полския крал, а Марина Мнишек го е признава за свой съпруг. Лъже-Дмитрий и армията му превземат град след град и в крайна сметка установяват контрол над огромна част от руската държава. Той построява и гигантски лагер и дървен терем до Москва, в село Тушино (затова „Лъже-Дмитрий II“ често е наричан „бунтовникът от Тушино“).

Всичките му опити да превземе Москва обаче не довеждат до успех. През 1610 г. Лъже-Дмитрий II е убит по време на лов.

Има и други Лъже-Дмитровци

Има още няколко самозванци, които се наричат „Дмитрий“ и се опитват да посегнат на властта, както и да вдигат бунтове. Лъже-Дмитрий III и IV излизат на политическата сцена през 1611-1612 г., но никой от тях не постига сериозни успехи. Освен това има самозванци, които се представят за други хора, например за сина на цар Фьодор (какъвто той няма).

Въпреки това Смутното време все още не е приключило. Предстои руско-полската война и едва през 1613 г. новият цар Михаил Романов се възкачва на престола.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest