Кой е първият руски регион, който въведе антиковидни паспорти?

Жителите на Башкирия ще могат да оформят документа чрез портал на държавните служби.

В Башкирия първи решиха да въведат антиковидни паспорти за местните жители, в чиито организми има антитела срещу COVID-19, пише ТВ „Звезда“.

Жителите ще могат да се сдобият с такъв паспорт от 18 януари чрез портала на държавните служби. Документът във формат QR код в мобилно приложение автоматично ще бъде изпратен на всички ваксинирани и възстановили се от коронавирус. Наличието на удостоверение дори ще им позволи да получат отстъпки в магазините, а жителите на възраст над 65 години с антитела ще бъдат освободени от задължителна самоизолация. „Интерфакс“ съобщи за това, като се позова на главата на републиката Радий Хабиров.

Политикът отбеляза, че паспортите ще решат много проблеми, както и ще направят ваксинацията по-популярна сред населението.

В Русия на 18 януари започна масова ваксинация на населението срещу коронавирус. Гражданите могат да бъдат ваксинирани с една от двете регистрирани руски ваксини – „Спутник V“, разработена от Научния център „Гамалея“ с участието на министерството на отбраната на РФ, и „ЭпиВакКорона“ от новосибирския център „Вектор“. Процедурата е безплатна.

източник:

Pin It on Pinterest