Общество

Кой е основният конкурент на автомат „Калашников“

Един от двамата конкуренти на автомат „Калашников“ в заключителните състезателни изпитания от края на 1947 – началото на 1948 г., заедно с разработката на Дементиев, е автоматът на тулския оръжейник Алексей Булкин TKБ-415.

Това оръжие има редица конструкторски особености, които от една страна му дават предимство пред конкурентите, а от друга се превръщат в недостатъци, които му струват победата в конкурса: в резултат автоматът не е приет на въоръжение, пише „Российская газета“.

За това се разказва в ново видео, публикувано на официалния канал на концерна „Калашников“. Според началника на фондовия отдел на Военноисторическия музей на артилерията Руслан Чумак, основната характеристика на TKБ-415 е, че неговата автоматика работи по безударна схема. По време на работа подвижните части правят откат, но въздействието върху цевната кутия изобщо не се проявява или е незначително.

В резултат на това оръжията правят много по-малко отклонение при стрелба, отколкото при автомат „Калашников“. По време на тестовете TKБ-415 показва значително по-добра точност, особено при стрелба от нестабилни позиции – от ръката, от коляното, в изправено положение.

„Булкин е разработил оригиналната конструкция на механизма за завъртане на затвора, който е доста прост, технологично усъвършенстван и осигурява функционалността на машината в значителен диапазон на режимите ѝ на работа“, казва Руслан Чумак. „Когато се тества при нормални условия, механизмът се представя добре“.

Въпреки това, при стрелба в по-трудна обстановка – със силен прах, при замръзване, с гъста мазнина, оръжието дава голям брой повреди. В резултат това обстоятелство е приет по-надежддният автомат „Калашников“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest