Общество

Кой е новият флагман на руския военен експорт?

Самолетът за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛО) А-50У има всичко необходимо, за да стане новият руски бестселър на международния пазар, смята The National Interest.

А-50У е модернизирана версия на съветския самолет за ДРЛО А-50. Новият вариант има по-лек и мощен радар „Шмель-М“ с усъвършенствано програмно обезпечение и много повишени възможности, цифрово управление и по-комфортни условия за екипажа – за операторите има зона за отдих с бюфет, което не е маловажно при дълги полети, пише „Российская газета“.

Концерн „Вега“, разработил радара, съобщава, че „Шмель-М“ проследява въздушни обекти на до 650 км, а наземни – в радиус от 300 километра. Едновременно РЛС може да осъществява мониторинг над до 300 цели, като в автоматичен режим предава координатите им на изтребителите. Буквата „У“ в названието на самолета означава, че „летящият радар“ може да насочва към целите до 30 изтребителя.

Бойните изпитания на комплекса в Сирия потвърдиха високите характеристики на А-50У. Други държави проявиха интерес към него още в етап на разработка. Един от серийните А-50 е преоборудван за ВВС на Китай, а друг – за ВВС на Индия. Според изданието Индия, която е притеснена от проблема за контрол на въздушните си граници, е потенциален купувач на А-50У.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest