Общество

Кой е Никита Ефремов – един от главните герои в „Тетрис“

Мъж от известна актьорска династия, чийто живот и кариера претърпяват радикален обрат на 180 градуса, а баща му лежи в руски затвор.

Разказваме ви кой играе в новия филм на Джон С. Беърд.

В САЩ „Тетрис“ е рекламиран като първата игра зад Желязната завеса. Излиза в червена кутия с катедралата „Василий Блажени“ и буквата „С“, стилизирана като сърп и чук. Неговият разработчик Алексей Пажитнов е съветски програмист, който работи в Изчислителния център на Академията на науките на СССР. Той изучава изкуствен интелект и е толкова запален по работата си, че понякога остава да нощува там. За да разпуска, решава да експериментира със създаването на различни пъзели.

Това е кратък пролог към историята на „Тетрис“, видеоиграта, която завладява света, за която Джон С. Беърд (режисьор на „Гавра“) заснема новия си филм за стрийминг платформата Apple TV+. Ролята на Пажитнов във филма се изпълнява от 34-годишния руски актьор Никита Ефремов. Какво се знае за него?

 Никита Ефремов на червения килим. 44 Московски Международен кинофестивал (ММКФ) в Москва. 2022

Никита Ефремов на червения килим. 44 Московски Международен кинофестивал (ММКФ) в Москва. 2022Екатерина Чеснокова/Sputnik

Никита е роден в известна актьорска династия – обстоятелство, което оставя отпечатък върху целия му живот. За съжаление не по начина, по който изглежда на пръв поглед. „Стигнах дъното и се оттласнах от него“, разказва за себе си Никита.

Михаил Ефремов и Никита Ефремов

Михаил Ефремов и Никита ЕфремовВалерий Левитин/Sputnik

Той няма намерение да става актьор. Двама членове на семейството му вече са вписани в енциклопедиите (дядото Олег Ефремов е съветска звезда и основател на московския театър „Современник“, а баща му Михаил Ефремов е Заслужил артист на Русия), Никита просто обича спорта и учи в училище за математика и физика. До 12-годишна възраст той дори не носи известното фамилно име. Майка му го моли да казва, че бащата му е обикновен инженер.

2011 година

2011 годинаАнатоли Ломохов/Global Look Press

„Но в 11 клас разбрах, че математиката малко ме интересува. И тогава с мой приятел започнахме сериозно да се занимаваме с музика. Така вероятно творческият потенциал в мен се събуди. Възникна идея да се опитам да вляза в университет за изкуства“, разказва Никита.

Анатоли Ломохов/Global Look Press

Завършва музикално училище със специалност цигулка и вокал, свири и на пиано. Но актьорският „ген“ взима своето. През 2005 г. постъпва в театралното столично Училище-студио на МХАТ. Четири години по-късно получава театралната награда „Златен лист“ за най-добра мъжка роля в постановката „От ума си тегли“ (по едноименната творба на Александър Грибоедов).

Михаил Терешченко/ТАСС

„След като завърших ме взимаха в почти всички театри, в които се появявах. И дори се разстройвах, оказва се, че като съм Ефремов, тогава пътят ми винаги е отворен? Какво очаквате от мен? И тогава реших, че ще отида в родния си „Современник“, спомня си актьорът.

Александър Куров/ТАСС

Филмовата му кариера също започва още в студентските години. Но както по-късно признава Ефремов, това са филми, които самият той „никога не би гледал“. „Поради факта, че във външния ми вид, нека си го кажем, има известна сладкост, на режисьорите им се струва, че могат да ме използват само за добри роли. Дори не ми предлагаха сложни характерни роли, които бих искал да играя“, казва той, признавайки, че театралната сцена винаги е била по-важна за него от киното. Баща му често критикува работата му на сцената и в киното.

Александър Куров/ТАСС

В този период Ефремов започва да има психични проблеми. На 21 години прави опит за самоубийство. Пристрастява се към алкохола и наркотиците. Зависимостта подкопава кариерата му, той многократно прекъсва снимки и не идва на репетиции. Смята, че е преследван от вътрешна болка, детски травми и комплекси, които го карат да мисли, че няма да се справи. „Аз съм този човек, който сам себе си обижда, казвайки, че съм играл лошо. Виж как играе дядо … А татко? По този начин си създавах ограничения“, споделя актьорът.

Кирил Калиников/Sputnik

След многодневни запои, появяване пиян в новините на федералния канал, развод с актрисата Яна Гладких (те са женени само една година, но още преди развода Ефремов започна да се появява с други жени) – Никита изчезва от всички предавания. Той не взима роли, не се появява в светските хроники през цялата 2016 година.

Евгений Одиноков/Sputnik

Това е повратната точка, споделя по-късно той. Актьорът се обръща към психотерапевт за помощ, отказва алкохола, започва да се интересува от медитация и самоанализ. „Исках да намеря отговор на въпроса: защо се случи така, че се озовах в тази ситуация?“, казва той.

Константин Богомолов/START, 2020

Мерките дават резултат. Ефремов подновява актьорската си кариера, започва да играе сложни драматични роли с изтъкнати режисьори. За себе си той разбира, че фамилното име е важно само в първите пет минути, след това всичко зависи само от таланта и уменията. Взима главната роля в телевизионния сериал на Константин Богомолов „Добрият човек“, филмът разказва за ангарския маниак. Ефремов участва и в телевизионния сериал „Нулевият пациент“ – история за избухването на ХИВ в СССР и за това как съветските власти се опитат да го прикрият. През 2018 г. Никита се появява във филма „Лято“ на Кирил Серебренников (лентата печели една от наградите на филмовия фестивал в Кан).

Сергей Трофимов, Евгений Стичкин/Продуцентска компания «Среда», 2022

2020 г. става фатална за цялото семейство Ефремови. Джипът на бащата на Никита Михаил навлиза в насрещното движение и се блъска в друга кола в центъра на Москва. Шофьорът на колата умира, а в кръвта на Ефремов-старши са открити висока доза алкохол и наркотици. Човекът, който, както казват в светските среди на Москва, „има ключ за много врати“, е осъден на 7,5 години колония. „Процесът се излъчваше в медиите в цялата страна, това беше голямо преживяване за мен, шок. Ситуацията се превърна в голям натиск за семейството ми и за мен“, казва Никита. По-късно той признава, че би могъл да завърши по същия начин, ако не бе потърсил помощ навреме.

Комсомолская Правда/Global Look Press

Семейната трагедия обаче не го сломява. Той все още няма собствено семейство и деца, дългата му връзка (втората сериозна връзка в живота му след бившата му съпруга) с актрисата Мария Ивакова не завършва с брак и това води до разпадането на двойката Но актьорът все още има късмет в кариерата си. Талантът на Ефремов е забелязан на западния пазар. Получава покана за прослушване за „Тетрис“, пуска брада и отива на снимките.

Тетрис

ТетрисLegion Media

„Много неща ме възхитиха. Психически сме напълно различни. При нас филмовият екип веднага става семейство с всички плюсове и минуси, които следват. Там хората поддържат работна дистанция, това също води до много плюсове и минуси, – казва Ефремов за снимките с Джон Беърд. – Те имат синдикати и е невероятно готино, защото всеки има своето място. Когато пристигнах, разбрах, че филмът е почти готов, остава само да го заснемем“.

Тетрис

ТетрисLegion Media

Филмът отчасти се развива в Москва. Всъщност тези епизоди са заснети в Глазгоу. Терън Ергентън (филмите „Кингсмен“, „Рокетмен“), който играе холандския дизайнер на игри Ханк Роджърс, заедно с Пажитнов (Никита Ефремов в тази роля) се борят за правата върху култовия пъзел. „Тетрис“ излиза на 31 март в стрийминг услугата Apple TV+.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest