Общество

Кой е Чад Доктор Ливесей от руските мемета?

Съветските деца се радват на енергията на Гигачад много преди той изобщо да се появи.

„Ако не спреш да пиеш, ще умреш много скоро. Думата „ром“ и думата „смърт“ за теб означават едно и също“. Това са думите, с които д-р Ливесей се представя в съветския анимационен филм „Островът на съкровищата“, адаптация на прочутия едноименен роман на Робърт Стивънсън.

„Островът на сокровищата“,1988, реж. Давид Черкасский/“Киевнаучфильм“

„Островът на съкровищата“ в СССР е популярен като книга и като анимационен филм, който се излъчва безброй пъти по телевизията и е създаден от студиото „Киевнаучфилм“ през 1988 година.

Доктор Ливесей, който е един от главните герои в книгата, в анимацията е представен като много весел човек. Той винаги се смее (дори докато преглежда пациентите си), с лекота оборва враговете си – докторът е професионалист по фехтовка и е добър стрелец. Елегантен и винаги издокаран с бялата си перука (защото той е не само лекар, но и магистрат). Д-р Ливесей играе важна роля за откриването на съкровището и помага на главния герой Джим да избяга от отмъстителните пирати.

„Островът на сокровищата“,1988, реж. Давид Черкасский/“Киевнаучфильм“

Д-р Ливесей от съветския анимационен филм привлече нова вълна от популярност, когато интернетът го преоткри като истински „гигачад“. През юли 2022 г. кратко видео от филма с мелодия от песента „Защо не“ на Ghostface Playa, озаглавена „Обожавам го“ предизвика фурор в интернет като „Походката на д-р Ливесей“. Видеото беше постнато от потребителя на ТикТок weirdyunus и набра над 4,5 милиона гледания само в ТикТок.

В клипа Джим Хоукинс, д-р Ливесей и Скуайър Трелони влизат в гостилницата „Адмирал Бенбоу“ с особена походка. Самонадеяната походка на д-р Ливесей и ослепителната му усмивка незабавно разкриват неговата „гигачад“ енергия и се раждат стотици нови мемета.

„Островът на сокровищата“,1988, реж. Давид Черкасский/“Киевнаучфильм“

Енергичният образ на д-р Ливесей стана много актуален в контекста на меметата за „сигма мъжа“. Както казва Aroged.com, сигма д-р Ливесей „се дистанцира от образа си на замислен мислител и става енергичен, усмихнат, храбър и самоуверен“. Както пише един потребител на Twitter, „това меме трябва да стане хит, за да промотира смелите сигма хора, които не се страхуват да действат“.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest