Общество

Кой безпокои Григорий Перелман?

Руснаците изпитват голямо уважение към математическия гений, който живее в Купчино, в Санкт Петербург, но не могат да изпълнят простата му молба – да го оставят на мира.

„Ядоха се сандвичи и торти, ля се дъжд и музика, огромният профил, дело на Саша Бразгина, беше издухван от вятъра, но плътната завеса на прозорците на героя на деня не помръдна“. На 13 юни 2016 г. се навършват 50 години от рождението на Григорий Перелман, руският математик, който доказва хипотезата на Поанкаре и се отказа от награда от $1 000 000. На този ден под прозорците му е организиран концерт на класическа музика и е изложен негов портрет в голям формат.

Комсомолская правда/Global Look Press

Пет години по-рано, през 2011-а, кореспонденти на вестник „Комсомолская правда“ хващат Григорий Перелман на улицата, докато той и майка му се разхождат в градинката. В отговор на въпроса какъв подарък би искал да получи за 45-ия си рожден ден, Перелман отговоря: „Да не ми досаждат журналисти“. И въпреки това всяко ходене до магазина се превръща в изпитание за него, а съседите му изгребват писма от пощенската му кутия, защото тя постоянно се препълва.

„Гриша, искам деца от теб“

Едва ли си струват опитите да се вземе интервю от Григорий Перелман. Руските папараци могат да бъдат необичайно натрапчиви – вече има случаи, когато издебват математика на улицата, в супермаркета, а очаровани фенове не се колебаят да атакуват самия апартамент, където живеят Григорий и майка му Любов Лейбовна.

Пред в. „Комсомолская правда“ един от бившите преподаватели на Перелман, казва, че „когато по телевизията показват дръзко момиче, което поставя цветя на вратата на апартамента му и крещи: „Гриша, искам дете от теб, ще бъде красиво като мама и умно като татко!“, у самия Перелман това предизвиква само раздразнение“.

Комсомолская правда/Global Look Press

За юбилея си математикът получава и официални поздравления от властите на Санкт Петербург. Но на предложения за участие в телевизионно предаване или някакви научни дискусии, както и на покани да изнесе лекции неизменно отговаря с любезен отказ. Перелман се е оттеглил от всички научни и официални постове, не приема предложения за работа и отказва да стане член на Руската академия на науките, чест, която много руски учени чакат с години. Дали е обяснявал поведението си по някакъв начин?

„Не ми харесват техните решения“

Да припомним, че през 2006 г. Григорий Перелман отказва медала „Фийлдс“, който се счита за най-високата математическа награда – той е присъден на учения за доказване на хипотезата на Поанкаре. Но това не е първият му отказ да приеме големи премии. Руският математик Виктор Бухщабер казва пред в.“Троицки вариант“ през 1996-а, че Перелман е отличен с наградата на Европейското математическо общество за млади математици и също я отказва. И накрая, през 2010 г. Математическият институт „Клей“ присъжда на Григорий Перелман награда от $ 1 000 000 – отново за доказване на хипотезата на Поанкаре, а Перелман се отказва и от тези пари.

AP

Причината във всички случаи е една и съща – несъгласието на Перелман с позицията на международната математическа общност. Журналисти често се опитват да представят позицията на математика като празно „оригиналничене“. Те изтръгват признания от учители на Перелман като: „Спомням си, че не искаше да става пионер. Казваше, че, видите ли, не му харесва, че трябва да има една униформа и да се отдава поздрав“. Само че отказите на Григорий Яковлевич от най-големите математически награди не са каприз, а нежелание с приемането им да подкрепя позициите на институциите, които ги присъждат.

В едно от редките си телефонни интервюта Перелман изчерпателно обяснява отказа си от медала „Фийлдс“ и наградата на института „Клей“. „Основната причина е моето несъгласие с организираната математическа общност. Не ми харесват решенията им, смятам, че са несправедливи“, казва Перелман.

negresh/pikabu.ru

Още по-рано, през 2006-а, избухва скандал с участието на китайския математик Яу Шинтонг, който се опитва да си присвои лаврите на Перелман, твърдейки, че именно той, Яу, е намерил „пълно доказателство“ на хипотезата на Поанкаре. Впоследствие Яу Шинтун оттегля това твърдение, но вниманието на математическата общност към неговото изявление предизвиква у Перелман презрение. „Хора като мен са тези, които се оказват изолирани… Разбира се, има много повече или по-малко честни математици. Но почти всички са конформисти. Самите те са честни, но толерират тези, които не са“, казва Перелман пред журналисти на New Yorker през 2006 година.

Ричард Хамилтън

Ричард ХамилтънGeorge M. Bergman (CC BY-SA 4.0)

Перелман смята, че наградата на института „Клей“ например е трябвало да бъде присъдена в равна степен на американския математик Ричард Хамилтън. Неговите изследвания навеждат Перелман на мисълта да докаже хипотезата на Поанкаре, използвайки така наречените потоци на Ричи. Признанието на Перелман на заслугите на Хамилтън е пример за рядко научно благородство, тъй като самият Хамилтън първоначално не вярва, че Перелман е доказал хипотезата на Поанкаре, а и нещо повече – той си сътрудничи с Яу Шинтонг.

„Не можем да надникнем в него

Последният прилив на масов интерес към Григорий Перелман е от 2016-а, на неговата 50-годишнина. Както вече знаем, математикът не само не излиза от входа, за да приеме поздравления, но дори и не надниква през прозореца.

Перелман през 1993 г.

Перелман през 1993 г.George M. Bergman (CC BY-SA 4.0)

Мнозина сънародници на Григорий не разбират защо той не само не приема паричните награди, но и се връща в Русия от САЩ, където му е предложено да остане, да живее и да преподава. Само че малцина биха оспорили, че славата, интервютата и публичните изказвания силно отвличат от задълбочената научна работа.

Като учен Перелман изобщо не е отшелник. „Но, моля ви, какъв самотник е Перелман! Той е индивидуалист, но не живее във вакуум. Перелман е учен, който умее изключително добре да възприема идеите и влиянието на различни хора“, обяснява един от водещите руски математици Михаил Громов. „Григорий е една затворена сфера. Не можем да надникнем в него“, казва Виктор Бухщабер. „Той показа на какво е способен, влезе в историята на науката. Но по-нататък трябва да го оставим да живее живота си“.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest