Коронавирусът пробуди благородните пориви на повечето руснаци

Благодарение на самоизолацията поради разпространението на коронавируса, руснаците са станали по-отзивчиви и по-осъзнато изграждат отношенията си с другите.

Подобни положителни промени отбеляза психологът и директор на Московската служба за психологическа помощ Нина Петроченко в интервю за Лента.ru.

„Московчани станаха по-отзивчиви. Мнозина са готови да помогнат на своите съседи, въпреки че по-рано не са знаели с кого живеят в една и съща сграда. Хората започнаха да разбират, че не е толкова трудно да се обадиш на възрастната си съседка, за да разбереш как е“, обясни Петроченко.

Според нея в подобна изолация руснаците също са принудени много по-осъзнато да подхождат към комуникацията помежду си. Психоложката отбелязва, че вероятно не всеки ще успее да поддържа тази отзивчивост и осъзнатост след премахването на ограниченията, но някои граждани ще съхранят тези нови положителни навици.

По-рано през май Михаил Алексеевски, ръководител на Центъра за градска антропология към конструкторско бюро „Стрелка“, прогнозира, че епидемията от коронавирус ще доведе до увеличаване на благотворителността и доброволчеството в руското общество. Според него сега може да се наблюдава развитието на солидарност и активизъм, които обикновено се виждат в обществото след различни катаклизми, например земетресения или наводнения. В бъдеще подобни положителни тенденции само ще се засилят, каза експертът.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest