Корабите на ВМФ на Русия ще получат управляеми артилерийски снаряди

Генералният директор на Централния научно-изследовательски и опитно-конструкторски институт „Буревестник“ Георги Закамених припомни, че 100-милиметровата артилерийска установка А-190-01 се доставя за оборудване на корабите на руския флот от 2012 година.

Руските военни кораби, въоръжени с артилерийски установки A-190-1, ще получат управлявани артилерийски снаряди в близко бъдеще. Това каза в интервю за ТАСС в понеделник генералният директор на ЦНИИ „Буревестник“ Георги Закамених, пише ТАСС.

„Практиката за използване на А-190-01 по време на ученията потвърждава нейната ефективност, която ще нарасне още повече с въвеждането на създадените боеприпаси от ново поколение, включително и управляеми такива. Това е въпрос на близко бъдеще“, заяви Закамених.

Той припомни, че 100-милиметровата артилерийска установка А-190-01 се доставя за оборудване на кораби на руския флот от 2012 година. Тя е разработена по заповед на главното командване на Военноморските сили (ВМС), за да замени установката АК-176, доскоро най-масовата във флота.

ЦНИИ „Буревестник“ разработва АК-176 още в края на 1970-те години, оттогава потенциалът ѝ за модернизация е практически изчерпан. Закамених подчерта, че A-190-01 значително я превъзхожда по най-важните характеристики.AdmiralHood / CC BY 4.0

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest