Кораби от Северния флот стреляха по цели в Баренцово море

Екипажите провеждаха учения за обезвреждане на крайбрежни цели на условен враг чрез артилерийски огън.

Тежкият атомен ракетен крайцер „Петър Велики“ и ракетният крайцер „Маршал Устинов“ стреляха по крайбрежни цели по време на учения в Баренцово море. Това съобщиха във вторник от пресслужбата на Северния флот, пише ТВ „Звезда“.

„На етапа на разполагане екипажите проведоха учение за обезвреждане на крайбрежни цели на условен враг чрез артилерийски огън“, се казва в доклада.

В близко бъдеще моряците ще изпълнят задачите по организиране на взаимодействие, ще проверят готовността на личния състав за действия в случай на внезапни ситуации и ще проведат серия от учения по противоводни и противовъздушна отбрана, добавиха от пресслужбата.

„Маршал Устинов“ е ракетен крайцер от проект 1164, произведен на 5 октомври 1978 г. в Николаевската корабостроителница под наименованието „Адмирал от флота Лобов“, пуснат по вода на 25 февруари 1982 г., става част от Северния флот на 5 ноември 1986 г.

Водоизместимостта на кораба е 11 280 т, дължината му е 186,5 м, височина – 42,5 м и скорост – 32 възела.

Във въоръжението на „Маршал Устинов“ влизат автоматично корабно оръдие АК-130, 16 пускови установки ПКРК П-1000 „Вулкан“, 64 пускови установки ЗРС С-300Ф „Форт“ и системи за ПВО „Оса-МА“.

В допълнение, крайцерът разполага с две ракетни установки РБУ-6000 и две гнезда за торпеда 533 мм. В състава на авиационната група „Маршал Устинов“ се включва и вертолета Ка-27.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest