Общество

Коя храна най-много липсва на руснаците, които живеят зад граница?

Може да не сте чували за някои от тези кулинарни изкушения, но повярвайте, ако веднъж ги опитате, няма да ги забравите.

Носталгията често води до тъга и меланхолия сред емигрантите. На руснаците им липсват не само приятелите и брезата, но и ястията, които те не могат да намерят дори в руските магазини в чужбина. Ако вашият руски приятел е тъжен, то тези храни могат до голяма степен да подобрят настроението му.

Ряженка и кефир

Legion Media

Руснаците наистина обичат млечните продукти и много от тях можете да намерите в нормалните магазини. Вземете например кефира – дори и в страни с много ферми и развито земеделие тази напитка не е популярна. Мария Григорян, която живее в Хърватия, казва, че изборът на млечни продукти в европейските страни не е богат. Има вкусни йогурти, но тя така и не може да намери любимата си ряженка. В Русия ряженката и кефирът са изключително популярни и всеки млекопроизводител ги прави. Единствено киселото мляко прилича донякъде на руската ряженка …

Творог (много прилича на българската извара)

Legion Media

В руско-английския речник творог е обяснен като селско сирене (котидж чийз, което е познато и в България) или извара, но руснаците са наясно с разликата! Котидж чийз е нещо повече от сирене, има по-зърнеста консистенция и отличителен вкус. В Русия има и вид котидж чийз, което се нарича „домашно приготвено сирене“ и често то е солено. Истинският творог обаче трябва да бъде умерено плътен, гладък и без допълнителни съставки. Елена Кочанова неотдавна се е преместила в Германия и казва, че творогът й липсва, защото местното сирене е твърде меко и тя не може да направи сирници с него. Каква трагедия!

Елда

Legion Media

Един любопитен факт: пастата от брашно от елда е доста популярна в Европа, но е трудно да се намери истинското зърно. Руснаците обичат елда, ядат я като овесена каша, като гарнитура и дори като основно ястие. Понякога е възможно да намерите елда в магазините за здравословни храни – тя е много питателна.

Зефир и пастила

Legion Media

Определено трябва да опитате зефир – той ще ви накара да се влюбите в руските сладкиши. Зефирът се доближава най-близко до меките бонбони, известни като маршмелоу, но има по-различен вкус и консистенция. В маршмелоу няма яйца, за разлика от зефира.

Това е пастообразен, древен руски десерт, който обикновено се прави от кисели ябълки, захар и белтъци. Най-известната пастила се приготвя в град Коломна, близо до Москва. И разбира се можете да го намерите навсякъде в Русия. Тези сладкиши са много леки и здравословни и от тях не се пълнее много. Поне така си мислим.

Мармалад

Legion Media

Руският мармалад не прилича на желиран плод или пък на конфитюр. Този руски сладкиш прилича на бонбони, покрити със захар, и се оформя като цитрусови плодове: лимон, портокали и др. В руската империя мармаладът е известен като плодов холодец (желирано месо, което най-много прилича на българската студена пача). Не е изненадващо, че на хората им липсват техните любими сладкиши!

Минерална вода

Legion Media

Наталия Суслина, която неотдавна се е завърнала в Русия, след като е прекарала няколко години в Япония, казва, че от всички руски продукти най-много й е липсвала минералната вода. „Можеш да намериш почти всичко в японските магазини или да си направиш творог и кисело зеле вкъщи, но не успях да намеря любимата ми руска вода“. Трудно е да се открие вода с минерални соли, обикновената или вносната вода почти няма вкус.

Хляб

Legion Media

Първото нещо, което изненадва много руснаци в чужбина, е липсата на ръжен хляб. В Русия има много видове „тъмен“ хляб: Бородински е с кимион, Дарницки е без добавки, с мая или без, и така нататък. В някои магазини в Европа или в САЩ могат да се намерят ръжени бисквити, но те не заместват истинското нещо. Това е причината много руснаци сами да си правят хляб.

Докторски колбаси

Legion Media

Разработени през 30-те години на миналия век, това са едни от най-популярните колбаси в Съветския съюз и все още предизвикват носталгия у много руснаци. Особено когато се похапват с Бородински хляб. Най-добрата закуска за всички времена!

Малки краставици

Legion Media

Руснаците отбелязват, че европейските и американските краставици са предимно дълги и гладки. А пък руски краставици са малки и бодливи и са толкова хрупкави.

Майонеза

Legion Media

В руската кухня (и в съветската храна) често се използва майонеза. Някои руснаци казват, че майонезата в чужбина не е толкова вкусна. Знаеш ли защо?

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest