Коя държава би могла да стане първият купувач на новата руска система С-500 „Прометей“?

Индия може да стане първият чуждестранен купувач на перспективната руска система С-500 „Прометей“, съобщи пред журналисти вицепремиерът на Русия Юрий Борисов в кулоарите на Тюменския нефтогазов форум (TNF 2021), предаде ТАСС.

„Потенциално, да (…) Но на практика все още няма нищо договорено. И това е обща практика: докато не наситим родните въоръжени сили, не продаваме зад граница“, каза Борисов в отговор на въпрос възможно ли е Индия да стане първият купувач на ЗРС С-500.

Той подчерта, че след насищане на руските въоръжени сили, може да се разгледа въпросът за продажба на С-500 на Индия, ако от нейна страна дойде съответната заявка. „Но това не е перспектива за близките години“, отбеляза той.

За ЗРС С-500

На 20 юли министерството на отбраната на Русия съобщи, че С-500 е извършила изпитателна бойна стрелба по скоростни балистични цели на полигона „Каспутин Яр“. Те отбелязаха, че изпитанията са потвърдили зададените тактико-технически характеристики. С-500 се произвежда от концерна „Алмаз-Антей“ и е предназначена за поразяване на всички настоящи и перспективни средства за въздушно-космическо нападение на евентуален противник по всички диапазони височина и скорост. Подготовката на специалисти за работа с нея тече от 2017 година. С-500 ще смени ЗРС С-400 „Триумф“.

TNF 2021 се провежда в Западносибирския иновационен център в Тюмен от 14 до 16 септември. Той включва над 30 мероприятия – пленарни сесии, технологични дни, кръгли маси, делови срещи, мастър класове, конференции и онлайн площадки. Организатори са правителството на Русия и Тюменска област.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest