Общество

КОНКУРС ЗА „НАГРАДА ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО БАЗА 2024“

Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. 

Наградата е стипендия и осем седмици пребиваване в Residency Unlimited в Ню Йорк в периода 1 февруари-30 март 2025 г. Residency Unlimited представлява активна платформа, която подпомага творците в осъществяването на контакти и срещи за най-пълноценен престой в Ню Йорк. 

Процедура:

Авторите (родени не по-рано от 1989 г.) предоставят електронно портфолио. Кандидатите трябва да са български художници или постоянно пребиваващи в страната през последните 5 години и активно участващи в художествената сцена. Журито на конкурса, съставено от утвърдени специалисти в областта на съвременното изкуство, номинира от 5 до 7 художници. Номинациите се обявяват на сайта на ИСИ-София, както и на профилите на наградата във Фейсбук и Инстаграм.

Номинираните художници получават финансова подкрепа за реализация на работите си от Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Членовете на журито на БАЗА за 2024 г. са: Недко Солаков (художник), Мария Налбантова (художник), Димитър Божков (философ), Васил Владимиров (куратор), Калина Цонева (критик), Ализа Еделман (историк на изкуството и куратор, Ню Йорк) определя номинираните и победителя, чието име се съобщава в деня на откриването на изложбата. Номинираните художници се представят в изложба в Софийска градска художествена галерия (23 юли – 6 септември 2024). След резиденцията художникът организира самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София.

Портфолиото трябва да е само на английски език, не повече от 20 МB и да съдържа:

Задължително условие е кандидатите да владеят английски език.

– име, адрес, телефон, e-mail, година на раждане; 

– биография (CV); 

– изображения на произведения от последните 5 години със заглавие, година на създаване, материал, размери;

– кратки текстове към работите, където е необходимо;

– за видео творби и документация от пърформанси се изпращат линкове към видео платформа в интернет – You Tube или Vimeo;

– могат да се включат и други информационни материали – текстове, публикации.

Документацията се приема само онлайн, под формата на pdf файлове, на адрес bazaaward@gmail.com

Изложбата се реализира с логистичната подкрепа на представители на ИСИ-София, Фондация „Едмонд Демирджиян“ и СГХГ. Куратор: Марина Славова.

*Краен срок: 3 март 2024 г. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest