Общество

Концепция за председателството на Русия в ОНД

Концепцията за председателството на Русия в ОНД и мащабният план за нейното реализиране се изпълняват успешно и в срок.

До момента са се състояли повече от 35 събития.

• През февруари-март в Русия бяха организирани „Игрите на бъдещето“ и Световният младежки фестивал, в които взеха участие представителни делегации от почти всички държави от Общността.

• В края на март в Москва се проведе заседание на Икономическия съвет на ОНД и Международен икономически форум на страните-членки на ОНД.

• На 12 април в Минск се проведе първото за тази година заседание на Съвета на министрите на външните работи на ОНД.

Сред другите скорошни събития бих подчертала заседанията на Съвета на ръководителите на митническите служби на страните от ОНД, Координационния комитет по въпросите на противовъздушната отбрана към Съвета на министрите на отбраната на държавите-членки на ОНД и Съвместната консултативна комисия по въпросите на разоръжаването.

През февруари се проведоха консултации между министерствата на външните работи за взаимодействието в рамките на ОНД през 2024 г., през април – за взаимодействието в рамките на ЮНЕСКО, а завчера – по въпросите на контрола над въоръженията, разоръжаването и неразпространението.

На 24 май в Ашхабад под руско председателство ще се проведе заседание на Съвета на правителствените ръководители на ОНД. През следващите месеци са планирани събития във формат на ОНД на ниво комисари по правата на човека, ръководители на ведомствата за отбрана, ръководители на миграционните власти, специалните служби и звената за финансово разузнаване на страните-членки на ОНД, консултации между министерствата на външните работи по темата за противодействие на новите предизвикателства и заплахи, срещи по консулски и правни въпроси, за икономическо сътрудничество в рамките на регионалните асоциации и много други.

🗓 Централното събитие на руското председателство ще бъде заседанието на Съвета на държавните ръководители на ОНД в Москва на 8 октомври.

©️ От брифинга на М.В.Захарова

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest