Комплексът „Земледелие“ и системата „Солнцепек“ бяха използвани заедно в ученията „Запад-2021“

Тежката огнеметна система ТОС-1A „Солнцепек“ е предназначена за огнева поддръжка на пехота и танкове, както и за унищожаване на живата сила на противника.

Комплексът „Земледелие“ е създаден на принципа на реактивните системи за залпов огън.

Военните за първи път одобриха нов способ за съвместно използване на инженерния разузнавателно-огневи комплекс „Земледелие“ и мобилните групи на тежките огнеметни системи ТОС-1А „Солнцепек“ в хода на основния етап от практическите действия на съвместните стратегически учения „Запад-2021“ на полигона „Мулино“ в Нижегородска област, пише ТАСС.

„За нанасяне на огневи поражения на настъпващия „противник“ бяха задействани две мобилни групи в състава на десет бойни машини тежки огнеметни системи ТОС-1А „Солнцепек“. Те едновременно взривиха неуправляеми реактивни снаряди с термобарично снаряжение и дистанционно положеното от инженерния разузнавателно-ударен комплекс „Земледелие“ минно поле на пътя на колоната на придвижващия се „противник“. Така създадоха високотемпературно огнево поле и свръхналягане в точката на поразяване, като нанесоха на условния противник максимални щети и прекратиха движението му“, разказаха пред журналисти от министерството на отбраната.

Тежката огнеметна система ТОС-1А „Солнцепек“ е предназначена за огнева поддръжка на пехота и танкове, поразяване на жива сила на противника, открити и закрити огневи позиции в различни видове настъпателен и отбранителен бой, както и за изваждане от строя на лека бронирана техника и транспортни средства.

„Земледелие“ е създадена на принципа на реактивните системи за залпов огън, но за миниране използва боеприпаси с твърдогоривни двигатели, заредени с различни видове мини. Дистанционният начин за поставяне на минни заграждения има редица преимущества. По-конкретно се отличава със скорост на полагане на минни полета, особено в труднодостъпни райони. При това способностите на мините да се деактивират или самоликвидират в зададено време обезпечават безопасното и бързо разминиране след прекратяване на бойните действия.

Стратегическия учения „Запад-2021“

Стратегическите учения на въоръжените сили на Русия и Беларус се провеждат на всеки две години. „Запад-2021“ е завършителен етап на съвместната подготовка на въоръжените сили на двете страни през тази година. Практическите действия на войските се провеждат от 10 до 16 септември 2021 г. на девет полигона, разположени на територията на Русия, в акваторията на Балтийско море, както и на пет полигона на въоръжените сили на Беларус.

Общо в ученията участват до 200 000 души личен състав, около 80 самолета и вертолета, до 760 единици бойна техника, включително 290 танка, 240 оръдия, реактивни системи за залпов огън и миномети, както и до 15 кораба.

Максималното количество личен състав на ученията, попадащи под действието на Виенския документ от 2011 г., на територията на Русия не превишава 6400 военнослужещи. Връщането на органите на военното управление и войските в пунктовете на постоянна дислокация след участието в ученията е планирано до средата на октомври.

източник:

Pin It on Pinterest