Общество

Коментари за Украйна на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Коментари на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за Украйна по време на конференцията Climate Capital на Financial Times.

„С нападението на Русия срещу Украйна се случи немислимото. 

В Европа отново има война. И отново има масово преселване на хора. Използвахте думата „трагично“ – това е трагично, но също така влече след себе си последици.

Тези последици са преди всичко за народа на Украйна. 

Докато светът все още се опитва да се възстанови от пандемията, войната предизвиква нови сътресения за световната икономика. 

Както войната, така и наложените на Русия санкции ще имат странични ефекти — на първо място, за съседните на Украйна и Русия страни. Но тези ефектище се усетят и по веригите на цените на стоките, по каналите на миграцията и на доверието. Последствията са широкообхватни. 

Войната е от огромно значение за МВФ, тъй като Украйна е наш член. И ние сме на разположение на народа на Украйна в този всяващ ужас момент. 

Действията, които предприемаме, са в три направления. 

Първо, предоставяне на незабавна финансова помощ на Украйна. 

Днес внесохме в нашия Изпълнителен съвет предложение за одобрението на финансиране в размер на 1.4 млрд. долара в подкрепа на Украйна, което той ще разгледа утре за одобрение, като целта ни е да помогнем на страната да се справи със сътресенията, причинени от тази война. През декември вече отпуснахме 700 млн. щ.д. на Украйна, които бяха изключително полезни в този момент. 

Второ, променихме фокуса на текущите ни дискусии с украинските власти от „реформи“ към „управление на кризата“.

Служителите на МВФ са в ежедневен контакт с ключовите лица от украинска страна. И мога да ви уверя, че съвместната им работа в съчетание с отдаденост и професионализъм, въпреки предупредителните сирени, които се чуват дори по време на дискусиите, е изключително впечатляваща.

И трето, ние помагаме за мобилизирането на финансова подкрепа и ресурси. МВФ и Световната банка са двете институции, на които често се възлага задачата да насочват координирана помощ към нуждаещите се страни. Днес трябва да помогнем на Украйна да премине през този шок, но ще настъпи имомент на възстановяване на страната. И в този момент, както ми каза президентът Зеленски, той иска Фондът да поеме водеща роля, за да гарантира, че това ще се случи.

И така, става дума преди всичко за Украйна, но, разбира се, разглеждаме и икономическите последици в целия свят и за това как най-добре да подкрепим нашите членове. 

Някои от непосредствените съседи, които са пряко засегнати от този конфликт, вече се обръщат към МВФ с молба за допълнителна помощ. Например Молдова ни помоли да увеличим помощта си. И ние ще направим всичко възможно за нашите членове, които се нуждаят от подкрепа….“.

„…Що се отнася до световната икономика, все още е твърде рано да се определи със сигурност какви точно ще бъдат последиците. 

Но е ясно какви са каналите за разпространението на последствията — и не само на последиците от войната, но и от санкциите срещу Русия. 

Първият канал са цените на стоките. Най-вече цените на енергията, но също и тези на храните. Особено внимателно преценяваме какви могат да бъдат нуждите на най-силно засегнатите страни. 

Вторият канал е миграцията, която е от особено значение за съседните държави. Той трябва да бъде внимателно наблюдаван, защото очевидно не желаемда видим разпространение на негативните последици върху съседните държави. До момента тяхното поведение е фантастично. И доколкото сме призовани да помогнем, ние ще бъдем там.

Третият канал е най-труден за оценка и това е доверието. Очевидно е, че се наблюдава ерозия на доверието на бизнеса. Но ако се вгледате внимателно в това въздействие, много ясно се вижда, че има две държави, които са най-драматично засегнати — Украйна от войната и Русия от санкциите. 

Все още не разполагаме с точна оценка за това с колко може да се свие руската икономика. Но със сигурност рецесията е много вероятна. 

В останалата част на света има различни реакции и въпроси, включително дали международната общност ще се сплоти в тази криза. И институции като Фонда ще играят, наред с други неща, роля в обединяването на политиците, така че има увереност, че ще има адекватна реакция.“

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest