Общество

Коментар на Посолството на Русия в България за ситуацията около Паметника на Съветската Армия

Във връзка с появилите се публикации в медиите и коментарите на редица български държавници относно инициативата за демонтиране на Паметника на Съветската Армия в София, за пореден път бихме искали да напомним, че този паметник е обект на обща история на Русия и България.

Изхождаме от факта, че посегателството върху мемориала, увековечаващ паметта на загиналите в борбата срещу нацизма, не е нищо повече от опит за пренаписване на историята на Втората световна война и омаловажаване на ролята не само на съветските войници, но и хиляди български герои, дали живота си в битката с «кафявата чума».

Обръщаме внимание на необходимостта Българската Страна да спазва задълженията си за опазване на военните паметници в съответствие с разпоредбите на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. (чл. 14) и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България относно Сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (чл. 10).

Убедени сме, че спазването на буквата и духа на тези споразумения е не само задължение на страните, но и морален дълг на една цивилизована държава по отношение на паметта на хилядите загинали борци срещу нацисткото зло.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest