Коломенска пастила: ябълков десерт с дългогодишна история и непроменен вкус

Пастила, ефирни сладкиши с деликатен вкус на ябълка, се появяват за първи път в Русия по време на управлението на Иван Грозни.

Това е средновековен начин да се запази реколтата. Днес ще ви покажем как да изпечете този деликатен десерт у дома.

Коломенска пастила (да не се бърка с pastille, северноафрикански пай с месо или морски дарове, приготвен с тесто за уарка) е един от традиционните местни видове руска пастила, известен от XV век. Всъщност името идва от географския произход на сладкиша – Коломна, град, разположен на около 100 км югоизточно от Москва.

Традиционно за приготвянето на коломенски пастили са използвани сортове кисели ябълки: „Антоновка“ и вече забравеният сорт Коломна, наречен „Горская зельонка“. Медът е носел сладостта в десерта, но е заменен от захарта (която се разбива по-добре) през XIX век.

Производството в Коломна на натурална ябълкова пастила Белев (прочетете повече за пастила Белев) и пастили от Ржев запада след революцията през 1917 г. и вкусът на истинската пастила, която прилича повече на бисквита с деликатен плодов вкус, е почти забравен за дълго време. В съветско време е разработена нова версия на пастилата под формата на малки бели пръчици (като френски зефир): те се приготвят с голямо количество яйчен белтък и захар.

Класическият вкус на пастилата, приготвена от ябълки или горски плодове, е възстановен в Коломна в началото на XXI век. Сега коломенската пастила се продава предимно в града и привлича много туристи, които искат да научат повече за историята на този десерт и да опитат различни видове пастила.

Само няколко думи за разликата между пастила Коломна и пастила Белев. Десертът Коломна съдържа повече яйчен белтък, което го прави по-лек. Освен това съдържа повече ябълки и по-малко захар.

Днес искам да приготвя много ароматна, богата на ябълков вкус и умерено сладка руска пастила, която може да е изпечена в Коломна. Относно технологията на готвене искам да кажа, че всичко не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед, но това е дълъг процес, който може да отнеме около седем часа!

Необходими продукти за 4 порции:

Олга Бровкина

  • ябълка – 800 гр
  • захар – 170 гр
  • пудра захар – 3 супени лъжици
  • яйчен белтък – 1 бр

Начин на приготвяне:

Преди всичко ще приготвим ябълково пюре.Олга Бровкина

За целта ще изпечем пресни ябълки във фурната. Печете ябълките около 30 минути на 180°С. Обърнете внимание кога ябълките вече са готови: когато пробивате с вилица, а пулпата е станала много мека.Олга Бровкина

Сега, докато ябълките са все още достатъчно горещи, да отделим пулпата от кожата.Олга Бровкина

С помощта на блендер се получава хомогенно гладко пюре. Измерете точно 500 грама.Олга Бровкина

Към още топло пюре добавете 170 г захар на кристали.Олга Бровкина

Разбъркайте и оставете пюрето със захарта, докато изстине напълно. Можете да разбърквате сместа няколко минути, след което захарта ще се разтвори много бързо в топлото пюре.

Когато ябълковото пюре е напълно охладено, сложете го в голяма купа и добавете един белтък. При разбиване сместа ще се увеличи много по обем, така че купата трябва да е голяма.Олга Бровкина

Разбъркайте пюрето с белтъка на високи обороти за около 5-7 минути, а може и повече. Основното нещо е да получите снежнобяла пищна маса, която трябва да е и доста гъста.Олга Бровкина

Сега трябва да изсушим тази въздушна ябълкова маса. За да направите това, вземете правоъгълна форма със страни. Моята е около 20х30 сантиметра, но ако вземете по-малка, слоевете ви може да са по-високи (не трябва да са по-високи от 3 см), което също не е лошо.Олга Бровкина

Покрийте пюрето с хартия за печене, намажете с белия крем и заравнете с шпатула. Приблизително 1 чаша от масата трябва да се остави за хубаво покриване на слоевете – просто я оставете за известно време в хладилника.

Ябълковата маса трябва да се изсуши в приотворена фурна, загрята до 100 градуса около 3-4 часа. Ще видите как масата придобива кремав оттенък и леко спада. Освен това вече няма да залепва за пръстите.Олга Бровкина

Обърнете готовата ябълкова пастила върху друг лист пергаментова хартия. За да отстраните пергаментовата хартия от пастилата, просто я навлажнете малко с вода и изчакайте пет минути. След това може лесно да се отстрани. В противен случай няма да я махнете без по нея да залепне част от масата. Нарежете пластилата на три равни части с остър нож.Олга БровкинаОлга Бровкина

Помните ли, оставихме около чаша ябълка с бит белтък? Е, сега ни трябва. Намазваме с нея трите слоя пастила от всички страни. Отново подсушете домашното лакомство в топла (не повече от 100°С) фурна за около 1-1,5 часа, за да не залепне масата.Олга Бровкина

Когато ябълковата пастила изстине напълно, поръсете я с пудра захар. Насладете ѝ се!Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest