Общество

Колобок: възхитително ястие от месо и картофи, сякаш излязло от руските приказки

Със своя деликатен вкус и фолклорни корени, това ястие ще е звездата на вашата вечеря.

„Колобок, колобок, ще те изям“. Това казват животните в една стара руска приказка, когато виждат това малко кръгло пържено хлебче, сготвено от една баба и един дядо на село. Главният герой е толкова наивен, че след като изпява една песничка, почти всички му позволяват да продължи напред, докато в крайна сметка не среща хитрата лисица. Тя го надхитрява и в крайна сметка го изяжда.

Това приказно ястие напомня на американския Джоникейк или пътуваща торта, защото също е направено от обикновени продукти, които селяните имат в избите си. Например, Джоникейк е от царевица, а руският колобок, според описанието в приказката, е направен от смесица от зърно – пшеница, ориз и ечемик.

Това вероятно ражда и идеята нещо като колобок да бъде създадено и в реалния живот и така ястието се появява на трапезата на бедните селяни из цяла Русия.

По-късно, колобокът придобива нов вкус. Когато картофите добиват популярност из цялата страна, домакините започват да заменят зърното с картофено пюре, а резултатът е забележителен.

Колобокът се радва на особена популярност сред руските домакини, защото злоядите деца много го харесват. Така че майките са невероятно щастливи, че могат да накарат децата си да ядат нещо хранително.

Така се появява новото ястие, наречено „картофен колобок“. На пръв поглед, то прилича на кръгла поничка – и всъщност има и такъв вкус. Всъщност, обаче, „кръглата поничка“ е направена от картофи с една тайна съставка – кайма или риба, и се готви на тиган с огромно количество олио. Звучи доста мазно, но можете да отстраните излишната мазнина, като поставите колобока върху кухненска хартия.

Лично аз преоткрих тази рецепта, след като разгледах тетрадката с рецепти на баба ми. Там тя си беше отбелязала, че колобокът „си струва да бъде сготвен“ и така реших да го пробвам. Оказа се толкова мек, сочен и невероятно вкусен, че ми се прииска да затичам и да направя още за цялото семейство.

Продукти:

Олга Бровкина

  • Кайма – 500 г
  • Лук – 2 глави
  • Растително олио – 100 мл
  • Сол, пипер, подправки – на вкус
  • Картофи, сварени с обвивката – 1,5 кг
  • Яйца – 2 бр.
  • Брашно – 1-1,5 ч.ч. (250-350 г)

Начин на приготвяне:

Поставете картофите в тенджера с вода и включете котлона. Оставете ги да се сварят с обелките, за да запазят хранителните си вещества.

Олга Бровкина

За да приготвите плънката, обелете и нарежете лука на малки кубчета.

Олга Бровкина

Запържете лука в олиото, докато омекне.

Олга Бровкина

Когато лукът е готов, добавете каймата; след това разбъркайте добре.

Олга Бровкина

Добавете чаша вода и задушете месото, като от време на време разбърквате и добавяте сол и пипер на вкус. Плънката е готова, когато течността се изпари напълно.

Олга Бровкина

Обелете картофите и ги настържете на едро.

Олга Бровкина

Олга Бровкина

Добавете към картофите 2 яйца, 5-6 супени лъжици брашно, чаена лъжичка или по-малко сол и черен пипер на вкус.

Олга Бровкина

Омесете полученото тесто.

Олга Бровкина

Разделете го на няколко топки (при мен се получиха 16) и ги разточете. Поставете в средата на всяка получена питка малко от плънката.

Олга Бровкина

Защипете крайчетата и оформете кръгла поничка.

Олга Бровкина

Изпържете получените форми от двете страни.

Олга Бровкина

Колобиците могат да се варят като пелмени или да се пекат във фурната, но ястието като че ли има по-добър вкус, когато е пържено.

Олга Бровкина

Сервирайте с няколко лъжички сметана.

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest