Общество

Колко време прекарват в затвора известните болшевики?

Почти всички лидери на партията рано са въвлечени в революционната дейност – и също толкова рано се озовават в затвора.

Владимир Ленин

Членове на Санктпетербургския

Членове на Санктпетербургския „Съюз за борба за освобождение на работническата класа“. От ляво на дясно (правостоящи): А. Л. Малченко, П. К. Запорожец, А. А. Ванеев, отляво надясно (седнали): В. В. Старков, Г. М. Кржижановски, В. И. Улянов, Ю. О. Мартов. Санкт Петербург, 1897 г.Свободни източници

Лидерът на болшевишката партия прави първите си стъпки на революционното поприще още в Казанския университет, където учи за юрист. През 1887 г., само три месеца след постъпването си, Ленин е арестуван за няколко дни заради участие в студентска стачка. Това е първият му арест, който завършва с изключването му от университета и изгонване от Казан. По-късно е помилван и се записва в Санктпетербургския университет – именно в столицата Ленин истински се ангажира с революционната дейност.

Василий Басов

В Санкт Петербург има много марксистки кръгове и през 1895 г. Ленин създава свой собствен – „Съюз за борба за освобождение на работническата класа“. За организирането и функционирането на съюза той е арестуван и прекарва година и два месеца в затвора. В края на този срок е заточен в село Шушенское (Красноярски край, Сибир) за три години (именно по време на това заточение Ленин се жени за Надежда Крупская – те живеят заедно през целия си живот). Едва през февруари 1900 г., като приключва изгнанието, Ленин напуска Шушенское.

Ленин и Крупская

Ленин и КрупскаяСвободни източници

Той прекарва малко време на свобода – още през юни в Санкт Петербург отново е арестуван за 10 дни. Скоро заминава за чужбина. През 1914 г. революционерът е арестуван в град Поронин (тогава територия на Австро-Унгария). Месец по-късно е освободен – след това Ленин никога не е арестуван, тъй като живее в чужбина и се завръща в Русия едва след Февруарската революция от 1917 година.

Общо, заедно с изгнанията: около 4 години и 3 месеца затвор.

Йосиф Висарионович Сталин

Свободни източници

Бъдещият „баща на народите“ започва да участва в работата на марксистките кръгове на 15-годишна възраст, а още на 17 години става член на Тифлиската организация на Руската социалдемократическа работническа партия (Грузия). За първи път е арестуван на 22-годишна възраст в Батуми през 1902-а. Оттам е преместен в затвора в Кутаиси, а след това е изпратен в изгнание в Сибир. Общо след първия си арест Сталин (тогава все още Джугашвили) прекарва в затвора година и 9 месеца.

Ярослав Николаев

След това е арестуван през 1908 г. за нападение над арсенал с цел кражба на оръжия за партията. След като е затворен в Баку, той е заточен във Вологодска област (северната част на Европейска Русия), но избягва на 24 юни 1909 година. Скоро е задържан отново и изпратен да довърши изгнанието си. Там остава до 1911 г., след което е заточен във Вологда под полицейски надзор. През 1912 г. Сталин бяга, а през 1913 г. отново е заточен под полицейски надзор, но в Туруханския край (Сибир). По-късно е преместен заедно с бъдещия си колега, революционера Яков Свердлов, в сибирското село Курейка, отвъд Полярния кръг. Оттук Сталин не може да избяга – и остава в селището до 1916 година.

Новината за Февруарската революция застига Сталин в Ачинск – този град се намира на около 1000 км от Курейка. Сталин е доведен тук заедно с други изгнаници, за да бъде призован в армията. Но той е негоден за служба и прекарва остатъка от присъдата в града, след което се връща в Петроград през март 1917 година.

Общо, заедно с изгнанието: около 8,5 години.

Лев Давидович Троцки

Свободни източници

Непосредственият ръководител на Октомврийската революция и създател на Червената армия се интересува от марксизма като ученик в последна година в училище. Още през 1897 г., когато е на 17 години, Троцки (тогава Бронщайн) участва в създаването на работнически кръжоци. На 19-годишна възраст е арестуван за първи път. След почти 2 години в затвора съдът го осъжда на изгнание в Източен Сибир за 4 години. Но Лев успява да избяга през август 1902 година.

Свободни източници

Троцки бяга в чужбина, но през 1905 г. решава да се върне в Руската империя. Въпреки конспирацията, той е разкрит и арестуван през декември същата година, осъден на безсрочно изгнание в Сибир. През февруари 1907 г.  отново бяга – и започва втората му емиграция.

През април 1917 г. е задържан от британските власти в пристанището на Халифакс. Скоро е освободен и заминава за Петроград. През юли отново е арестуван по подозрение в сътрудничество с германските тайни служби – революционерът е освободен през септември.

Лев Троцки и съпругата му Наталия Седова

Лев Троцки и съпругата му Наталия СедоваTopical Press Agency/Hulton Archive/Getty Images

Изглежда, че от октомври 1917 г. Троцки следва да бъде недосегаем. Но след смъртта на Ленин се разгръща вътрешнопартийната борба и в битката със Сталин Троцки губи. През ноември 1927 г. той е изключен от партията, а през януари 1928 г. е заточен в Алмати (Казахстан), откъдето успява да замине за чужбина. Там му се налага да смени много места и през 1935 г. се озовава в Норвегия. През септември 1936 г. норвежките власти, под натиска на СССР, прехвърлят Троцки под домашен арест. През декември същата година той получава мексиканска виза и заминава.

Общо, заедно със изгнанието: около 7,7 години.

Феликс Едмундович Дзержински

Свободни източници

Бъдещият създател на съветските органи за сигурност се присъединява към социалдемократите на 18-годишна възраст, докато все още е ученик в гимназията във Вилно (Литва). През 1896 г. изоставя следването си, за да се посвети изцяло на революцията.

Още през юли 1897 г. Дзержински е подложен на първия си арест. През май 1898 г. е заточен за 3 години във Вятска губерния (територията на днешните Кировска област и Удмуртия, на около 1000 км от Москва), но през август 1899 г. успява да избяга. Още през януари 1900 г. отново е заловен от властите. Този път Дзержински е заточен за 5 години в Източен Сибир, а през юни 1902 г. отново бяга от заточение. До 1905 г. революционерът е в чужбина, а при завръщането си във Варшава е арестуван. Скоро Дзержински е освободен по силата на амнистия заради революцията от 1905 година.

Свободни източници

През 1906 г. Дзержински отново е хвърлен в затвора – шест месеца по-късно е освободен под гаранция. През 1908 г. революционерът отново е арестуван и предвид всичките му постижения на революционното поприще е изпратен в Сибир за вечно изгнание. Феликс успява да избяга още през декември 1909 г., за трети път. Той отново заминава за чужбина.

пл. Лубянка, Мослва

пл. Лубянка, МослваВладимир Федоренко/Sputnik

Завръщайки се във Варшава през януари 1912 г., Дзержински успешно се укрива от властите до септември. Тогава късметът му се изчерпва и той е арестуван. В продължение на две години е държан в ареста, докато не е осъден на три години каторжен труд. Този път Феликс не успява да избегне наказанието и излиза от затвора едва през 1917 г., благодарение на победата на Февруарската революция.

Общо, заедно с изгнанието: около 12 години.

Николай Иванович Бухарин

Свободни източници

Член на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз (ръководен орган на Комунистическата партия), а по-късно лидер на дясната опозиция, Бухарин е член на радикална студентска група още в лицея. Присъединява се към партията през 1906 година.

Свободни източници

Първият му арест е през 1909-та, месец по-късно е освободен и революционерът преминава в нелегалност. Но още в края на 1910 г. полицията залавя всички московски лидери на партията, включително и Бухарин. През юни 1911 г. той е осъден на три години изгнание в Онега (Архангелска област, Северна Европейска Русия), но революционерът бяга още през август. Завръща се в Русия едва през 1917 година.

В чужбина многократно е подлаган на краткосрочни арести. При завръщането си в Русия е арестуван за още няколко дни в Челябинск (Урал, на около 1700 км от Москва) за агитация на моряците.

Свободни източници

След това Бухарин е една от най-изтъкнатите фигури в партията. Но конфликт със Сталин съсипва политическата му кариера. Той и още двама партийни дейци са обвинени в отклонение от партийната линия – и през ноември 1929 г. Бухарин е изключен от Политбюро. Още през януари 1937 г. срещу него са повдигнати обвинения в конспиративна дейност. През февруари е арестуван и хвърлен в затвора до екзекуцията му през март 1938 година.

Общо, заедно с изгнанието: около 2 години.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest