Колко руски космонавти са били на Международната космическа станция?

Броят на руските граждани, стъпвали на Международната космическа станция (МКС), е три пъти по-малък от този на американските. Но за това си има причина.

Хелоуин е, когато през 2000 г. руската ракета „Союз“ излита от космодрума „Байконур“ в Казахстан и веднага влиза в историята. На борда ѝ има един американски астронавт и двама руски космонавти: Уилям Шепърд, Юрий Гидзенко и Сергей Крикальов. Два дни по-късно те се скачват с МКС и стават първите хора, установили се в нискоземната орбита.

Оттогава, в продължение на две десетилетия, МКС е посетена от 241 жени и мъже от 19 страни. Някои от тях имат станцията за дом почти година.

Малко места

МКС

МКСRoscosmos

По брой хора, посетили станцията, Русия отстъпва само на САЩ – но цели 3 пъти! За цялото това време там пребивават 151 американски астронавти и само 49 руснаци.

Това превъзходство на американците над руснаците е свързано с капацитета на космическите кораби. Американските совалки за многократна употреба и доставка на товари и астронавти в орбита побират на борда си повече астронавти от руския космически кораб „Союз“ – осем срещу трима. И дори след катастрофата на „Колумбия“ (една от петте модификации на американските космически кораби за многократна употреба), когато става ясно, че бъдещето им е предрешено, през 2004 г. има още едно набиране на екипаж и от 11 души 10 успяват да летят.Совалката Discovery; вдясно: космически кораб

Совалката Discovery; вдясно: космически кораб „Союз“NASA

Освен това с помощта на тези совалки американците доставят товари на станцията – тези кораби не летят в безпилотен режим и всеки път с тях се изпращат екипажи. Ето защо повечето американски астронавти, които посещават МКС, не остават там за дълго. Ако разгледаме броя на членовете на дългосрочни експедиции, САЩ имат 61 от всички 151, а Русия има 43 от 49. Тъй като с товари към МКС от Русия лети безпилотният „Прогрес“.

Кой има право да се качи на МКС?

Космонавтът Юрий Иванович Онуфриенко (вляво) и астронавтът Карл Е. Валц, командирът на съответно четвъртата експедиция и борден инженер, облечени в руски скафандри

Космонавтът Юрий Иванович Онуфриенко (вляво) и астронавтът Карл Е. Валц, командирът на съответно четвъртата експедиция и борден инженер, облечени в руски скафандри „Сокол“, седят в космическия кораб „Союз-3“, прикачен към Международната космическа станция (МКС).NASA

Кои са тези 49 избрани космонавти? Кой ще лети до МКС, решават космическата агенция и Центърът за обучение на космонавти след открит конкурс. Такива се провеждат от 2012 г., което означава, че не само военни пилоти и служители на ракетно-космическата промишленост (както е по-рано) имат шанс да станат космонавти и да летят до МКС. Сега командирът на кораба може да бъде учен, например биолог.

Няма долна възрастова граница, но кандидатът трябва да има висше образование и да е работил по специалността си поне три години. Възрастовата граница е 35 години. На МКС могат да отидат и мъже, и жени, но дотук само една жена космонавт от Русия посещава МКС. Казва се Елена Серова.Елена Серова на борда на МКС

Елена Серова на борда на МКСNASA

След подбора кандидатът трябва успешно да премине „космическото“ събеседване и входни тестове, както и да отдели поне шест години за подготовка.

„Например космонавтът трябва да може да скача от самолет с парашут и да реши задача, преди парашутът да се отвори. Съществува и тест за устойчивост на стрес. Изненадах се, но средно го правя два пъти по-бързо, отколкото на Земята (12 секунди срещу 24 секунди)“, разказва Сергей Рязански, който е на МКС два пъти.

„Друг тест е, че ви затварят в малка стая без сън за три дни и трябва постоянно да правите нещо – да пишете, да говорите, да се фокусирате изцяло върху задача. Ако сте принудени да извършите аварийно кацане, ще трябва да реагирате бързо, защото една изпусната секунда в такава ситуация се равнява на 80-200 км отклонение от вашата дестинация на Земята“, казва Рязански.Космонавти от

Космонавти от „Роскосмос“ Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков участват в тренировъчна сесия преди изстрелването им до МКС, на космодрума Байконур, Казахстан, 6 октомври 2020 г.Reuters

След подбора трябва да изчакате назначаването в екипажа и да излетите в космоса. Но последното може никога да не се случи. Като цяло космонавт, който никога не е бил в космоса, не е голяма рядкост. След като „Колумбия“ се разпада в земната атмосфера и загива целият 7-членен екипаж, през 2005 г. НАСА купува всички места за учени в състава на бъдещи международни екипажи до 2017 г. в руския космически кораб „Союз“ – до първия пилотиран полет на Crew Dragon през 2020 г. това е единственото превозно средство, което доставя екипажи на МКС. Руските космонавти-учени трябва да чакат 12 години, за да стигне поне един от тях до МКС.

Сега в руския отряд на космонавтите в статус „активен“ (т.е. готов за полет) има 31 космонавти и 19 от тях никога не са били в космоса.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest