Общество

Колко пъти Сталин се оказва в затвора и на заточение?

Йосиф Висарионович е млад революционер, който не спира да бяга от затворите.

До достигането на най-висшите ешелони на властта Йосиф Сталин е пламенен революционер и фанатичен „борец за щастието на трудовия народ“. За участието си в стачки и протести, издаването на нелегални вестници и подривна дейност Сталин многократно е попадал в затвора или е изпращан в заточение.

За първи път Йосиф Джугашвили (истинската фамилия на Сталин) е арестуван през 1902 година. Младият човек, който е навършил едва 20 години, е задържан в арестите на Батуми и Кутаиси, след което е изпратен на заточение в Сибир за 3 години. Месец по-късно той благополучно успява да избяга оттук.

Свободни източници

През март 1908 г. бъдещият „баща на народите“ отново е арестуван и след задържане в затвора на Баку през февруари 1909 г. е изпратен да живее под надзора на полицията в северния град Солвичегодск. През юни същата година успява да избяга.

През пролетта на 1910 г. неуморимият революционер е задържан и е върнат обратно в Солвичегодск. Там той живее 9 месеца, но успява да избяга отново.

Свободни източници

От края на 1911 г. до февруари 1912 г. Джугашвили е на заточение във Вологда. Вместо наказанието от 3 години, той изкарва в града едва 3 месеца и тайно бяга към Санкт Петербург.

В столицата на империята бъдещият вожд не се застоява дълго. През април 1912 г. е арестуван и го изпращат в сибирския град Нарим. След 38 дни той бяга и оттук.

Свободни източници

През март 1913 г. започва последното заточение на Джугашвили, който вече започва да се нарича Сталин. В сибирския Турухански край, а след това в град Ачинск Йосиф Висарионович излежава почти целия си четиригодишен срок на наказание. Няколко месеца преди края на присъдата е освободен от Февруарската революция от 1917 година.

Свободни източници

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest