Общество

Колко лудо шофират в Русия

Интернет е пълен с умопомрачителни видеа от Русия, заснети с видео регистратори.

Но доколко те отговарят на реалността? Попитахме наши читатели, които са шофирали по руските пътища.

DashCam Russia е един от най-популярните тагове в YouTube. От видеата, направени с руски видео регистратори, се правят ежегодни класации на „най-добрите от най-добрите“, както и рейтинги на най-глупавите, най-невероятните и най-лудите ситуации на пътя. Виждате някой седан безстрашно да пресича пет ленти с интензивно движение? Без съмнение, това е Русия. И други подобни неща.

Ако живееш в Русия, до голяма степен свикваш с тази обстановка, затова решихме да попитаме именно хора, които попадат по местните пътища сравнително по-рядко: колко добре или зле всъщност карат руснаците в сравнение с хората в техните страни? Резултатите се оказаха противоречиви.

„Около ¼ от шофьорите спокойно могат да станат каскадьори“

gifs.com

„Имам книжка в Щатите от 15-годишен. Всеки път, когато идвам в Русия, ми отнема около две седмици да свикна с лудостта по пътищата. Всеки път, когато съм в кола, която спира на светофар или по каквато и да е друга причина, тя спира внезапно на сантиметри от автомобила отпред и аз съм на ръба на нервна криза. Ха-ха, всеки път си казвам: ‘Това е!’. Не мисля, че някога бих искал да карам в Русия. Твърде ненормално е“, пише spider.monkey.ninja.assassin

Може би непредсказуемостта е едно от „най-руските“ неща по пътищата.

Андрей Никеричев/Moskva Аgency

„Веднъж, когато пътувах до Новосибирск през 2018 г., приятелят ми и аз си поръчахме такси. Таксиметровият шофьор имаше увреден слух и имаше знак, който обозначаваше това. Приятелят ми, който говореше руски, ме информира за това. Докато шофираше до дестинацията ни, шофьорът бе засечен от друг шофьор и очевидно се ядоса много. Това, че не чуваше, не му попречи да се втурне след колегата му на пътя и да го залее с ругатни. В един момент, на един светофар, той свали прозореца и с жест му показа, че иска да го пребие. Помислих си: какво става, човече…“

Андрей Никеричев/Moskva Аgency

Обичам руснаците, вие наистина не си поплювате. Дадох бакшиш на шофьора, изобщо не очаквах това. Той стигна до дестинацията ни, без да спира, и за нула време. Но що се отнася до пътищата, да. Пътищата ви са ужасни. Особено когато вали дъжд или сняг. Навсякъде е чернилка“, Серджо Сантияно.

Бързото каране и руската смелост впечатляват мнозина. Тим Бътлър споделя спомените си от един не дотам стандартен трансфер от летището: „Падна ни се луд шофьор от летище ‘Шереметиево’ до центъра на града. Хванехме Nissan X Trail и криволичехме край коли по тротоара, докато шофьорът не премигна с аварийките – предполагам, за да благодари, че ни пуснаха в трафика. Със силния си, дрезгав руски глас той каза: ‘Не се бойте, аз съм обучен рали пилот’. Направих грешката да му посоча едно ‘Ферари’ и той направи всички възможни номера, за да мине през пет ленти на движение и да ме докара до ‘Ферарито’, за да го огледам. Оцелях и пристигнах в хотела с тази страхотна история за трансфера си от летището в час пик в Москва. Беше супер“.

Подобни впечатления има и Нейтън Хармстън: „Аз в САЩ: около ¼ от тези шофьори не могат да шофират. Аз в Русия: около ¼ от тези шофьори могат спокойно да са каскадьори – жалко, че са и самоубийци“.

„Винаги съм казвал, че лентите по пътищата в Русия са само предложение“, иронизира eloopee

„‘Ако шофираш в Русия, ще разбереш защо руснаците са толкова добри на шах’ – моят таксиметров шофьор в Москва“ –mikebeeler37

„Не беше толкова зле“

Юрий Стрелец/Sputnik

Между другото, не на всички им „провървява“ с подобни преживявания. Някои се разминават без никакви перипетии.

„Пътувах до Москва и Санкт Петербург през 2019 година. За придвижване ползвах основно такситата ‘Яндекс’. Всички шофьори бяха просто невероятни. Изобщо не караха неразумно“, пише shivajibhaskar

Константин Кокошкин/Global Look Press

„Руснаците въведоха видео регистраторите много отдавна, така че в интернет има много повече видеа от Русия, отколкото от което и да е друго място. Това създава много лош имидж на руските шофьори. Живял съм във Великобритания, Австралия, Русия, САЩ, а сега живея в Испания. Живях в Санкт Петербург близо 11 години. Всъщност според мен руснаците на северозапад шофират добре, със сигурност малко по-различно от европейците, но щом свикнеш, е напълно нормално, без голям стрес. Жена ми също шофираше всеки ден. Единственият инцидент за 11 години беше, когато от покрива на блока ни падна къс лед“, отбелязва cgrubb99.

„В Русия изобщо не е зле. Посетих 4 града и не видях нищо подобно, имаше само 1 или 2 пъти, когато видях шофьори да карат бързо в Сочи през нощта, нищо повече“, споделя Himanshu Dahiya.

Владимир Горових/ТАСС

„След повече от 25 години на пътувания до Русия на всеки две години, най-накрая си наех кола при последното ни посещение (Краснодарски край). Не беше толкова зле. Правилата, като цяло, се спазват и се справих, като карах внимателно. Все пак избягвах да шофирам през нощта…“, разказва Christopher L.Wendt

„Тези неща са невъобразими за холандците“

Руските пътища обаче наистина впечатляват мнозина. „Холандия е толкова малка, че е много лесно всички пътища да се поддържат в добро състояние и е възможно да има (добри) пътища до всяко място, което искаш да посетиш. Навсякъде има бензиностанции и сервизи. ЖП прелезите се затварят автоматично, ако наближава влак, а кръговите движения са много плавни, така че можеш да ги минаваш с доста висока скорост. Стилът на шофиране на холандците не винаги е особено приятен: егоцентрични и груби, без да се съобразяват с останалите участници в движението.

Алексей Малгавко/Sputnik

Шофирах в Русия. Първия път, в който се опитах да пресека прелез, за малко да си счупя колата, защото не знаех, че между пътя и жп линията има такава разлика във височината. Един път ми казаха, че ако колата не тръгне, трябва да извадя чука от жабката, а след това да ударя двигателя няколко пъти. Тогава със сигурност щяла да запали (така и стана). Тези неща са невъобразими за холандците, но на мен ми харесват“, разказва hoofdrus.

Но внимавайте с дупките! В Русия всички се съобразяват с тях: „След като си карал в Неапол (Италия), шофирането в Русия е супер. Просто внимавайте за шофьори, които рязко се опитват да избегнат дупките“, пише Nicolo Maffeis.

Все пак, има и позитивни моменти, отбелязва paolo.miserini: „Живея в Русия – тук има много луди шофьори и пътищата невинаги са най-добрите, но ги ремонтират и възстановяват по-бързо, отколкото в моята родина (Италия) и между шофьорите има по-голямо уважение“.

Любов и омраза

Игор Иванко/Moskva Agency

Въпреки това много хора изпитват или пълно възхищение към начина на шофиране в Русия, или не искат никога повече да го преживяват.

„Ходих в Саратов с приятелката си (тя е оттам) на почивка. След 3 седмици бях видял повече инциденти и странни неща на пътя, отколкото през целия си живот във Франция. Разбрах, че да си слагаш колан е напълно безполезно и странно. В заключение, моята приятелка е моето момче на пътя и се възхищавам на шофьорските ѝ умения“, пише dadastaus

„Няма голяма разлика с Германия. В немските градове много шофьори са много агресивни. В Нижни Новгород видях по-спокойно движение, отколкото във Франкфурт, Германия. Особено таймерът на светофарите – той определено успокоява много шофьори“, споделя knt_Imn

„В сравнение с Турция е направо прекрасно“, смята allan_rousu. 

Андрей Никеричев/Moskva Аgency

„Живея в Азия от над 10 години. Когато съм в Русия, ми е много спокойно да пресичам. Тук, във Филипините например, колите не спират, дори да се каня да пресека с бебе в количка на пешеходна пътека. Китай е малко по-добре, но… Не беше ли китаец шофьорът, който пусна ляв мигач и зави надясно точно пред мен? Според мен руските шофьори се съобразяват с пешеходците, особено след като държавата вдигна глобите“, разказва veraleto

„Далеч по-добре е от моята страна (Индия). Шофирах в Русия в продължение на 3 години“, anuraganilkumar

„Доста е страшничко в сравнение с Финландия, където живея. Руснаците карат много бързо и могат да те изпреварят дори от неправилната страна, ако не си достатъчно бърз“, katiablomberg.

„Същото като в Румъния – много натоварено и шумно“, Андра Неакшу.

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest