Колко изкарват чужденците работещи в Русия?

Помолихме емигранти да споделят колко печелят живеят в Русия и дали са доволни от начина си на живот. Отговорите може да ви изненадат.

„Бедняшки заплати“, „Кой ще работи за тези заплати?“ – всеки месец правим кратко обобщение на работните места, достъпни за чужденци в Русия, и често виждаме нашите читатели да се изненадват колко са ниски заплатите. Докато те варират от $779 до $5 767 на месец, средното за чужденците в Москва е някъде около $1558. Това наистина може да изглежда ниско за някои западняци, които са свикнали с по-високи разходи и съответно по-високи заплати.

Ако обаче погледнем средната заплата на руснаците (която през март 2019 г. е $718), то предлаганите възнаграждения за чужденци не изглеждат толкова странно.

Какво казват чужденците?

Сергей Савостянов/TASS

Лора Пикенс от САЩ живее в Краснодар вече повече от 10 години. Работи като частен учител по английски, като много чужденци в Русия. Според нея когато някой дойде тук, за да преподава в училище, може да очаква 60 000-80 000 рубли ($941-1,254) на месец като част от договора си и да печели още малко с допълнителна работа частно. След известно време може да определя и собствени тарифи.

„Средната заплата за руснаците (в Краснодар) е по-скоро 60-70 000 рубли ($941-1,098) за общия доход на домакинствата, което е начин на живот, на който смятам, че не много американци биха свикнали“, обяснява тя. „Бих могла да печеля повече в Съединените щати, но парите, които правя тук в Русия, ми осигуряват хубав живот на средната класа. Тук не купувам толкова безполезни неща, колкото бих купувала там. Финансовото ми положение е по-добро в Русия, тъй като професията ми е с голямо търсене, докато в Америка винаги се чувствах заменима (в предишната си работа) като графичен дизайнер.“

Франческа Лош, професор от Висшето училище по икономика от Каляри, Италия, живее в Москва от 2010 година. Средната ѝ заплата е около 100 000 рубли ($1558) на месец. „Понякога повече, друг път по-малко. Доволна съм от това и си позволявам да правя всичко, което искам, включително да пътувам“, казва тя, отбелязвайки обаче, че живее с партньор и си делят сметките.

Според нея, за да живееш достоен живот в Москва, $1558 са достатъчни, но, разбира се, всичко зависи от начина на живот. „Има хора, които живеят от 30-35 000 рубли ($470-549) на месец – и Русия е добра страна за тези, които не търсят луксозен начин на живот. Всичко е доста евтино: транспорт, магазини, а дори барове и ресторанти. В моята родна страна хранителните стоки са по-скъпи. Тук мога да си позволя да вечерям навън по-често.“

Австралийката Ванеса Хендерсън, която от 3,5 години живее със семейството си в руската столица, се съгласява, че тук може да се живее дори с $470 на месец: „Когато за първи път се преместих в Москва, печелех само 30 000 рубли ($465) на месец като обучаващ се учител и все пак успях да се справя с тази заплата една година. Това беше стремеж, който ме тласна да усъвършенствам уменията си и да премина допълнително обучение, за да заема позицията, на която съм днес.“ В момента тя прави приблизително 1000 GBP ($1290) седмично, като работи като английска гувернантка.

„Вярвам, че наемът е най-високата цена, с която емигрантът трябва да се справи, докато живее в Москва, и затова считам минималната заплата от 60 000 рубли ($941) на месец за подходяща, като се има предвид, че ниската цена на живота компенсира останалото“, казва Ванеса. „Предпочитам стандарта си на живот в Русия. В моята страна работех над 70 часа седмично със заплата доста по-ниска от тази, на която съм сега и с много повече работен стрес и натиск. Искрено чувствам, че в Москва имам по-добър баланс между професионален и личен живот и мога да си позволя повече лукс, като храна и хубави неща за сина ми.“

И все пак тя предупреждава, че животът на емигрант без разрешение за пребиваване я прави неспособна да купува имоти в Русия и да инвестира, тъй като банките не ѝ предоставят ипотека. „Губя много пари поради факта, че съм принудена да живея под наем“, отбелязва тя.

Как е при висококвалифицираните професионалисти и предприемачи?

Артьом Геодакян/TASS

Алфред Екъл, оперативен директор по развитието в руската логистична компания TABLOGIX, живее в Москва вече три години и, както той признава, е „почти“ доволен от заплатата си, но предпочита да не разкрива точната цифра.

„Ако някой изследва пазара на труда в Москва, то може да види, че средната заплата на чуждестранен топ мениджър в руската столица достига около 500 000 рубли ($7,840) и може да се повиши още повече“, отбелязва той.

За разлика от родната му Германия, където комфортът или заплатата са почти еднакви навсякъде, в Москва стандартът в центъра на града може да се различава от този в предградията. „За мен московският център предлага повече комфорт в много аспекти. Всички услуги са повече или по-малко на разположение 24/7, много магазини, барове и ресторанти са достъпни на пешеходно разстояние, услугата на метрото е отлична с влак на почти всеки две минути, таксиметровите услуги са достъпни чрез приложение и са много по-евтини, сигурността е добре организирана. Само трафикът е кошмарен“, обяснява той.

Майкъл Гермерсхаузен, главен директор по подбор на персонала на компания Antal Russia, също изтъква, че има минимална заплата за чужденци, които кандидатстват за „висококвалифицирана“ виза – в момента тя е 167 000 рубли ($619) месечно. Плюс това има и чуждестранни специалисти, които са изпратени в Русия от техните компании за няколко години. „[В този случай] компанията покрива всички допълнителни разходи и „местните“ чужденци, които са на руски трудов договор, много често печелят подобни суми като руските си колеги“, казва експертът.

Той също така отбелязва, че брутните заплати в Русия обикновено са по-ниски, но ако се вземе предвид нетната сума, която човек получава по банков път, поне в Москва често може да печелите същите пари или повече, отколкото в други градове.

И така, заслужава ли си животът на чужденец в Русия?

Артьом Геодакян/TASS

Едно е ясно – определено няма да обеднеете, ако го направите. Всичко зависи от начина ви на живот и очакванията ви. „Чуждестранният кандидат не трябва да се плаши (от руските заплати), но трябва правилно да прецени приходите и разходите си“, казва Франческа. „Плюс това не трябва да забравяте, че след като сте тук, можете да обмислите други възможности за допълнителна работа и непълно работно време!“

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest