Общество

Колко етнически групи живеят в Русия?

В най-голямата страна в света има голямо етническо разнообразие.

Но кои и колко народи живеят тук – въпрос, на който не могат да отговорят веднага дори и гражданите ѝ.

Милиони хора в Русия се наричат „руснаци” и наистина са такива, но не смятат, че националността им е руска. „Руснак” обозначава гражданството им, но ситуацията с етническата принадлежност може да е далеч по сложна.

Според преброяването от 2010 г. в Русия живеят 193 етнически групи. Звучи доста, нали? На практика, Русия не е дори в Топ 50 на държавите с най-голямо етническо разнообразие и е по-скоро еднородна по съотношение на етносите на глава от населението (всички топ 20 държави по света с най-голямо разнообразие са африкански). От 137 млн. души, в момента на преброяването са посочили националността си (при общо население на Русия 143 млн.), 80,9% действително са етнически руснаци, а на всички останали се падат 19,1%.

Въпреки това, почти 200 народа смятат Русия за свой дом – което все пак е много. Ето и десетте най-многочислени етноса в Русия.

Как се разбират те помежду си?

Владимир Смирнов/ТАСС

Много от тези етнически групи имат определена автономност, защото в зората на Съветския съюз републиките и регионите до голяма степен са формирани по етнически признак. Благодарение на това за някои етноси съхраняването на културата, традициите и езика не се превръща в проблем. Местата, където живеят те днес, се различават поразително от останалите места в Русия заради локалния им характер.

Навремето за това способства националната политика на болшевиките, които залагат на финансирането и поддържането на етносите, пояснява академикът от Руската академия на науките и етнолог Валерий Тишков.

„Понятието националност е въведено за първи път в първото съветско преброяване на населението през 1926 година. Двете първи декларации на съветските власти са декларацията за правата на трудещите си и декларацията за правата на народите с лозунга „равенство на нациите, народностите и етнографските групи“, казва Тишков. Тогава са въведени и понятия като „потиснати нации“ и „господстваща нация“, към която се причисляват руснаците. Именно това провъзгласяване на равенство, според Тишков, до известна степен, осигурява подкрепата за болшевиките, особено в етническата периферия.МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Впрочем, двадесетина години по-късно именно в етническите автономии съветската власт съзира заплаха за своето съществуване. Повече за това защо Сталин насилствено преселва цели народи в жестоки условия можете да разберете тук.

Кой вади най-лош късмет

Александър Архипов/ТАСС

В момента официално признати за коренни малочислени народи в Русия са 47 етноса. Сред тях са кетите, алеутите, ителмените, ненците и др. Това са единствените етнически групи, които са защитени от закона, защото отговарят на следните условия: наброяват по-малко от 50 000 души, живеят на своите исторически територии, пазят традиционния си начин на живот и имат отделна етническа принадлежност.

Докато някои групи все още чакат да бъдат включени в този списък, други са изключени от него заради голямата им численост. Например, якутите, бурятите, коми и хакасите. Всички те имат регионална автономия, но не могат да претендират за особени преференции и защита от държавата.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest