Общество

Колективът на руското посолство посети Ловеч

Колективът на Посолството начело с Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова посети гр.Ловеч по случай 146-та годишнина от освобождението на града, където заедно с руски сънародници и български граждани положи цветя на знакови за общата ни история монументи.

🕯 Т.н. Черен паметник е построен през 1902 г. в памет на битката при Ловеч на 20-23 август 1877 г. по време на Руско-турската война 1877-1878 гг. Издигнат е в подножието на скалния венец на хълма „Стратеш“ от черни метални плочи, произведени в Путиловския завод в Санкт Петербург – от това място руските части след превземането на „Рижата височина“ влизат в града.

🕯 Т.н. Бял паметник също е построен през 1902 г. На северната му страна е вградена плоча с надпис: „Въ царствование Российского императора Александра II подъ началством Генералъ-лейтенанта Светлейшаго Княза Имеретинскаго 22-го августа 1877 года взятие приступом Ловчи“. На южната страна е поставена плоча с имената на руските военни части, участвали в битката при Ловеч.

🤝 Алея на българо-руската и българо-съветската дружба е изградена през 1977 г. в чест на 100-годишнината от освобождението на Ловеч и е обединила мемориални объекти от местностите „Сър пазар“ и „Червен бряг“. През 1881 г., когато до първоначалните монументи на гробовете на руски войници и офицери, загинали за свободата на Ловеч, са насадени цветя и дървета, Окръжният началник пише до Министерството на вътрешните работи на Княжество България: „В таквоз състояние държани и украсени паметниците около гр. Ловеч ще доказват на всеки пътник, странен или не, че гр. Ловеч знае да цени тези, с кръвта на които е избавена от тежко робство клета България.“

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest