Общество

Кои самолети ще използва Русия вместо Boeing и Airbus?

Руските авиокомпании са изправени пред най-голямата криза от много време насам и търсят всички възможни начини за заместници на европейските и американските самолети.

В началото на март Boeing и Airbus изтеглиха своите самолети, наети от руски компании, и в същото време спряха техническата поддръжка на машините. Поради това около 80% от самолетите на гражданската авиация в Русия в момента не функционират и се намират в хангари.

В момента Русия разполага с около 1300 пътнически самолета от всякакъв вид (за къси, средни и дълги полети), от които 824 принадлежат на Airbus и Boeing.

Как Русия и нейните компании ще се измъкнат от тази ситуация и какви самолети ще използват?

Безпрецедентна ситуация

Пътнически самолет Airbus A320 на компания S7 Airlines

Пътнически самолет Airbus A320 на компания S7 AirlinesВиталий Анков/Sputnik

Ситуацията, в която се оказа Русия след забраната за използване на самолети Airbus и Boeing в съвременния свят, е практически безпрецедентна, така че готов и бърз отговор на този въпрос няма. Нещо подобно се случи в Иран след Ислямската революция през 1979 г., когато страната се оказа под тежки санкции на САЩ. Но дори Иран успя да запази някакъв въздушен флот, който все още използва. Русия е в по-добро положение, защото има опит в производството на военни и пътнически самолети от съветско време. В момента обаче не разполага със значителен брой готови самолети руско производство (особено за полети на дълги разстояния). За появата им са необходими от една до три години, според оптимистичните прогнози.

Търсенето на услугите на руските граждански авиокомпании обаче е намаляло драстично поради пандемията. Руските граждани не могат да пътуват свободно по света от две години. Сега, заради наложените западни санкции, голям брой общи дестинации ще продължат да бъдат затворени. Това, заедно със понижаването на обменния курс на рублата, е още един фактор, който значително намалява пътуванията на руските граждани в чужбина. В момента все още има голямо търсене на полети в рамките на Русия. Въпреки това, в много посоки вместо въздушни полети може лесно да се използва жп мрежата, която е много развита в Русия и покрива почти цялата територия на страната.

Русия обаче има огромна територия, много от големите градове са на хиляди километри един от друг, така че, разбира се, винаги ще има нужда от въздушен трафик, както и полети до труднодостъпни населени места.

Как смята Росавиация да излезе от тази ситуация?

Боинг 747 на

Боинг 747 на „Трансаеро“Виталий Анков/Sputnik

Според експертите има само един краткосрочен изход от новата ситуация и това е да се продължат полетите със самолети Boeing и Airbus в Русия, като същевременно се започне процес на съживяване на родното производство на самолети.

„Имаме редица сервизни центрове в страната, които са сертифицирани от Boeing и Airbus и които могат технически да обслужват тези самолети без външни посредници. Най-големият проблем са частите. Сега авиокомпаниите и сервизните центрове търсят начини за набавяне на части през трети страни (Индия, Турция и др.). „Ако получим резервни части, ще можем да използваме тези самолети на територията на Русия“, добави Власов.

Според него Росавиация вече е обмислила стъпка като единственото възможно решение в новата ситуация и е представила предложенията си на руското правителство.

„Самолетите все още летят, защото нямаме избор. Ще почакаме за собствен самолет. Този ход ще даде възможност на нашата авиация да издържи година-две“, заключи експертът.

Може ли Русия да въведе руски самолети вместо чуждестранни?

Сглобяване на МС-21-300 в завода на корпорация

Сглобяване на МС-21-300 в завода на корпорация „Иркут“Сергей Мамонтов/Sputnik

Русия ще се опита да излезе от ситуацията, като започне спешно производството на руски самолети.

Нещата не са толкова зле, когато става дума за самолети с малък и среден обхват.

„Регионалните линии (до 3000 км) ще се покриват от руски самолети SSJ-100. Допълнително можем да произвеждаме около тридесет самолета годишно. Но и тук има нюанси. За двигателите и електрониката на тези самолети се изпозлват френски компоненти“, каза Алексей Власов, експерт в областта на безопасността на полетите.

Той посочи, че Русия в момента няма двигател за пътнически самолети с малък и среден обхват, който да се състои изключително от руски компоненти и създаването на такъв ще отнеме време.

„Работим по нов двигател ПД-8, но все още не е тестван. Вече имаме проект, който е доста напреднал, но ще ни отнеме поне три години, преди да приключи тестването и сертифицирането, след което ще започне серийно производство“, каза още експертът.

По негови думи първите няколко самолета за пътнически полети на средни разстояния (обхват 6000 км) МС-21 ще се появят в края на тази година.MS-21-300 на летище

MS-21-300 на летище „Раменское“ е готов за сертификационни тестовеOAK

Според оценката на Юрий Слюсар, ръководител на корпорация OAK, която още преди това планираше да достигне производство от 36 самолета МС-21 годишно, а до 2025 г. производството трябва да нарасне до 72 самолета годишно. При сегашните условия обаче тези планове могат да бъдат преразгледани за по-бързо производство и по-големи количества.

Освен това Русия има възможност да възобнови производството на съветски самолети със среден обхват Ту-204, Ту-214. Те ще имат двигатели ПС-90A, които вече са в производство. Експертите обаче смятат, че възобновяването на производството ще изисква повече усилия и време, отколкото организирането на производството на части за МС-21.

„Можем да говорим за производство на Ту-204 и Ту-214, но не знам доколко е актуално и реално осъществимо. Там трябва да се направи оборудване и да се започне производство“, посочи експертът по безопасност на полетите.

Експертите също се съмняват в целесъобразността от започване на производството на нов самолет с голям обсег на действие Ил-96-400. „Воронежката фабрика е готова да ги произвежда“, каза Власов. Русия обаче няма нужда от много такива самолети, а цената на производството им е много висока и би било трудно да бъде печелившо.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest