Кои са най-популярните руски сладоледи в Китай и САЩ?

Черен „въглищен“ сладолед,  пломбир от глухарчета и любимият сладолед на Путин – разказваме за руските производители, чийто сладолед може да се купи в Китай, САЩ и други страни.

През първото тримесечие на 2021 г. износът на руски сладолед е нараснал с 61% в сравнение с показателя за същия период на 2020 г. – до $14 милиона.

САЩ са увеличили доставките на руски сладолед четири пъти – за трите месеца от януари до април руските производители са продали сладолед в тази страна за $4,7 милиона. На второ място е Китай, където е внесен сладолед за $2,6 милиона, а това е с 66% повече в сравнение с миналогодишните показатели. 

Освен това руски предприятия продават сладолед в Казахстан, Монголия, Украйна, Германия, Израел и други страни, а обемът на доставките в чужбина през последните 10 години е нараснал над осем пъти  – от 3000 тона през 2010-а до 26 000 тона през в 2020 година. През тези години в чужбина потребителите са оформили своите предпочитания към руския сладолед. 

Пломбир „Кравичка от Кореновка“ („Коровка из Кореновки“) – Кореновски млечно-консервен комбинат

„Коровка из Кореновки“

През 2016 г. на срещата на високо равнище на Г-20 президентът на Русия подари на държавния глава на КНР Си Дзинпин цяла кутия с вафлени чашки, пълни със сметанов сладолед – това е класическият руски пломбир „Кравичка от Кореновка“. 

„При всяко мое пътуване до Русия винаги моля да ми купят руски сладолед. След това у дома ние похапваме този сладолед. Вашата сметана е най-добрата, затова сладоледът ви е особен вкусен. Много ми харесва. Благодаря за любезността“, казва тогава Си Дзинпин.

Веднага след срещата на високо равнище в Китай започва да тече реклама на руския пломбир със снимка на Путин. Е, истината е, че на нея той яде вафлена фунийка, а не чашка.

През юни 2019 г. Путин повтаря своя подарък по случай 66-годишнината на китайския лидер, а след няколко месеца, през август същата година, самият той хапва от същия сладолед на международното авиокосмическо изложение МАКС и дори го нарича своето любимо лакомство. Така, по думите Игор Московцев, генералният директор на комбината, който произвежда сладоледа, пломбирът е станал най-популярният руски сладолед в Китай.Алексей Дружинин/Sputnik

В Краснодарския край, където се намира комбинатът, пристигна делегация от КНР и моли да види „любимия сладолед на Путин“, разказва Московцев през май 2021 година. Скоро след визитата в Китай започват да се откриват офиси ментета на комбината, които продават сладолед от натурално сухо мляко с ликовете на Путин, на бившия президент и бивш премиер, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев и на самия Московцев.  

„Необходими бяха усилия, за да накараме китайските партньори да се опомнят“, отбелязва Московцев.

През 2020 г. доставките на сладолед за чужбина нарастват с 20% в сравнение с 2019-а до 1,3 тона на обща сума $4,2 милиона. Предприятието експортира сладолед, включително и пломбир, в 20 страни, сред които са Китай, САЩ, Израел, Гърция, Германия, Виетнам, България и Канада.

Пломбир от глухарчета и биосладолед („Купинское мороженое“)

„Купинское мороженое“

В град Купино, Новосибирска област, също правят пломбир във всички вариации за Русия и Китай – в чашка, вафлена фунийка, между две вафлени корички и в кофички. Пълнежът също може да се избира според вкуса – с ягоди, малини, мента, пъпеш, сушени кайсии и сини сливи и т.н.

Всички сладоледи се правят от прясно мляко или сметана, плодовете са натурални, се посочва на сайта на производителя. Освен това Купино продава диетичен биосладолед с пробиотици и намалено съдържание на захар и калории, както и пломбир със сладко от майски глухарчета и бадемова бисквита. Този сладолед също привлича внимание в Китай, заявява генералният директор  на „Купинское мороженое“ Алексей Руденских. 

Компанията изнася сладолед в Китай от 2016-а и той може да се намери най-вече в хранителните магазини в южната част на страната. Производителят планира в скоро време да започне да продава сладолед в страни от Европа и в САЩ. 

„Сибирски въглища“ („Снежний городок“)

„Снежный городок“

Черна вафлена фунийка с истински растителни въглища и силен шоколадов аромат и вкус – това е екзотичният „Въглищен“ сладолед, който се изнася от кузбаския производител „Снежний городок“ в Монголия и Китай, пише сп. Asia Russia Daily. 

Само през първото полугодие на 2020 г. експортът на кузбаски сладолед е нараснал два пъти в сравнение с цялата 2019-а – от 288 тона за 38,4 млн. руб. до 541 тона на стойност 67,3 млн. рубли, съобщава информационният портал на Кузбас. 

На „Сибирски въглища“ се наслаждават в Китай от 2017-а, посочва през юли на 2019-а в интервю  ТАСС Артьом Бачурин, генерален директор на ООД „УК „НК Холдинг“, което е собственик на „Снежний городок“. Този сладолед може да се намери в няколко големи града, включително в Пекин и Гуанджоу, а също и в курорта Саня.

„Лакомство“ (Кореновский млечно-консервен комбинат)

„Коровка из Кореновки“

Тръбичка от шоколадова глазура, напълнена със сметанов сладолед, която по вкус и име напомня на любимата на съветските граждани „Лакомка“, е популярна не само в Китай, но и в САЩ, казва през май 2021 г.  пред РИА „Новости“ генералният директор на Кореновския млечно-консервен комбинат Игор Московцев.

„Потребителите в Америка купуват и чашката, и ескимо, и фунийка, а и „Лакомка“, допълва Московцев. 

По думите му особено добри са продажбите на сладолед в щатите Ню Йорк, Флорида и град Филаделфия. Истината е, че „Лакомство“ и други видове сладоледи купуват повече руснаците, които са се заселили в Америка за постоянно и тъгуват по вкуса от съветското детство. 

„Необходим ни е качествен преход – от магазините, където се продават руски продукти, на целия американски пазар. А това е не е лесно: обикновено магазините са разхвърляни в градовете и това не са продажбите, които бихме искали да видим, но според нас има потенциал“, заключава Московцев.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest