Кои са най-необикновените и зловещи същества от приамурския епос?

Приказките на народите от Далечния изток за удивителните способности на героите могат да сложат в джоба си някои от „Отмъстителите“.

Местни разумни дървета не биха се отказали да похапнат човешко месо, а един великан превръща всичко, до което се докосне, в камък.

На територията на руския Далечен изток отдавна живеят коренни народи: удегейци, нанайци, орочи, нивхи и тази. Техните представители имат свой специален поглед към реалността около тях. Някои и досега вярват, че ги окръжава тайнствен свят, пълен с различни същества и вълшебни животни. И тези създадения могат и да помагат на хората, и да вършат зло. Отдавна сказанията за този вълшебен свят, който се пресича с нашия, се предават от уста на уста и едва по времето на СССР те са записвани и оформени в книги. Най-необикновените от тези същества са представени в нашия списък.

8. Дюлен

А.А. Пасар, Г.Д. Павлишин/Издателство „Малыш“, 1990

Този мил дървен човек живее в домовете и пази техните обитатели. Това вероятно е най-безобидното от всички създания, изброени в този материал. Макар Дюлен практически да не се показва пред очите на хората, той постоянно следи за реда в дома и гони злите духове.

Въпреки тайния си начин на живот, този приамурски домашен дух при опасност, заплашваща семейството, може да се свърже с хората. По правило Дюлен живее с едно и също семейство много поколения, помагайки на хората да решават големи и малки проблеми с вълшебството си.

7. Морският старец Тайрнадз

Д. Нагишкин, А. Винокуров, Л. Шварцман/Студиo „Диафильм“,1972

Този дядо следи във водоемите винаги да има достатъчно риба. Между другото това невинаги му се получава. Веднъж той решава да си почине от задълженията си и за кратко си подремва. Става обаче така, че старецът заспива за няколко дни и в резултат рибата в река Амур свършва. Щом обаче той се събужда, балансът отново е възстановен и рибата се връща в реката и в другите водоеми на Приамурието. И макар този персонаж да проявява и суровия си характер, това се случва изключително рядко. 

6. Блатният човек Боко

Борис Дежкин, Генади Филипов/“Союзмультфильм“, 1951

Ето това същество вече може да се нарече опасно за човека. Само че каква опасност може да бъде блатният „човек“ с един крак и с една ръка? Въпреки очевидните физически недъзи обаче, Боко е способен да манипулира хората, карайки ги да влизат навътре в блатото и да затъват все повече в тресавището. 

И все пак той може да бъде изигран с хитрост. Удивително е, но това създание, което прилича на изсъхнало заплетено дърво, обича да скача и то толкова високо, че да стигне до облаците. 

Опитай да се усъмниш дали Боко може да скочи толкова високо и той веднага ще се постарае да ти докаже на какво е способен. И докато той се рее из облаците, смело можеш да се измъкнеш от блатото. 

5. Какзаму

Д. Нагишкин, Г. Павлишин/Издателство „Речь“, 2014

Този каменен великан е способен да превръща хората в живи камъни с едно докосване. Такъв камък може да говори и дори да се движи, макар не особено бързо. Хората, превърнати в камъни, запазват разсъдъка си, но вече не могат да влияят на съдбата си. Е, ако Какзаму пожелае, той може да му върне и предишния човешки облик. 

В крайна сметка на практика Какзаму не може да бъде победен със сила. Човек може да се спаси само с хитрост. Един от героите на древните сказания „се усъмнява“ в силите на великана дали може да му върне предишния облик и естествено след обратното превръщане, хитрият човек веднага избягва.

Макар че е по-добре човек изобщо да не се среща с него, защото перспективата да стане една от декорациите в личната му градина не е особено привлекателна.

4. Тигри-върколаци

Д. Нагишкин, Г. Павлишин/Издателство „Речь“, 2014

Образът на вълка-върколак ни е познат от детството, но това не може да се каже за тигрите-върколаци. Тези създания, обитаващи Приамурието, имат мощна сила и голям интелект. Да попаднеш на тях в горите в тайгата означава да си навлечеш беда. Но това все пак не е толкова страшно, колкото може да ти се стори, защото с тези създания можеш да се споразумееш. Имало е дори случаи, когато хората са създавали семейства с представители на тигърския народ. Тигрица отвлича един от персонажите от древните приказки и го прави свой съпруг. Да отбележим, че той не се е съпротивявал много.

3. Дървета, които ядат плът

Д. Нагишкин, Г. Павлишин/Издателство „Речь“, 2014

Тези дървета нямат нищо против да опитат вкуса на месото, включително и човешко. Такова дърво може да се умилостиви, само ако му хвърлиш парче месо. И да бягаш. Дървото не умее да бяга, но пък може да те стигне с дългите си клони. 

2. Ламята Симу

Д. Нагишкин, Г. Павлишин/Издателство „Речь“, 2014

Тази огромна ламя е способна да ужаси дори и най-непоклатимите хора. Да започнем с това, че тя може да бълва огън, унищожавайки цели села. Второ, тя яде плът. Местните ловци безрезултатно се опитвали да я убият. Само един герой успява да я надвие, но не със сила, а пак с хитрост. Той просто я доближава и преди тя да почне да бълва огън срещу него, той хвърля в пастта ѝ чугунен котел със смола. И така тя издъхва.

1. Птицата Кори

А.А. Пасар, Г.Д. Павлишин/Издателство „Малыш“, 1990

Птица Кори е толкова огромна, че може да засенчи небето. Перата ѝ са от стомана, ноктите са много здрави, а очите ѝ са ярки като два огъня. Обикновен човек не може да се справи с такава птица. Спасението от нея е възможно само с необикновени средства. Птицата Кори обича загадките. При това ти трябва да ги задаваш, а не тя. Тя пък трябва да ги отгатва. И ако не успее да разплете три загадки, то тогава смело можеш да си ходиш, птицата ще те пусне. Има обаче и не толкова прозаичен начин да се пребориш с това чудовище – да изстреляш омагьосана стрела в гърлото, най-незащитената част от тялото ѝ. 

автор: АЛЕКСЕЙ ПАСТЕРНАК

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest