Общество

Кои са най-многочислените диаспори в Русия

Русия винаги е била мултинационална страна.

Освен многото коренни народи, в нея винаги са живели и общности от съседните държави.

Към днешна дата в Русия живеят около 147 млн. души (по данни от 2021 г.) и около 200 народа, в които влизат както коренните народи на страната, така и народите от бившите съветски републики. На практика във всеки град от страната ще срещнете арменци, азербайджанци, таджики и киргизи. Гражданите на много от бившите съветски страни имат възможност да влизат в Русия без виза и като цяло именно те образуват най-многочислените диаспори в Русия. Макар че най-старите диаспори в Русия се датират от XVI в., съвременната официална руска статистика дава възможност да се състави само примерно представяне за съществуването на различни национални общности и тяхната численост.

През февруари 2022 г. заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че числеността на големите диаспори в страната варира от 1 до 5 милиона души.

1. Арменци

Андрей Никеричев/Агенция „Москва“

Арменската диаспора е една от най-старите и най-големите в Русия. Според различни оценки в Русия живеят от 1,7 млн. до 2,5 млн. арменци, като повечето от тях са съсредоточени в южната част на страната: в Краснодарски и Ставрополски рай, както и в Ростовска област. Големи диаспори има и в Москва и Петербург. Като се има предвид числеността на населението на самата държава Армения (около 3 млн. души), руснаците обичат да се шегуват, че всички арменци вероятно са се преместили в Русия. И тук не става въпрос само за хора, мигрирали в Русия в годините след разпадането на СССР, но и за потомци на арменци, живеещи в страната още от царски времена. В Москва, например, арменската общност се появява в края на XVI в., като тази поява е съхранена в топонимията: в центъра на града има Арменска уличка; има и няколко улици, кръстени на известни представители на арменския народ. В Петербург е запазено старинно арменско гробище на остров Василевски. В Русия съществуват и 120 арменски храма: най-много на юг, а най-малко – в Далечния изток.

2.  Азери

Максим Блинов/Sputnik

Руските азери са един от коренните народи на Дагестан (република в руския Северен Кавказ, която граничи с Азербайджан), като азерският език се смята за един от официалните в тази кавказка република.

Из цяла Русия, обаче, днес живеят и хиляди азери, дошли от Азербайджан. Общо, според преброяването от 2010 г., в Русия живеят над 600 000 азери, но според някои данни броят им е много по-голям – до 2 милиона. Исторически най-голямата им диаспора е в Астрахан и датира от XIX в.: азерите там се занимавали с търсене и добив на нефт. След разпадането на СССР в Русия се образуват азерски общности, които се препитават основно с търговия с плодове и зеленчуци. „Ако не сте пробвали азербайджанските домати, значи не знаете какво е истински домат“, смята Шахин Шихлински, лидер на азерската диаспора в Урал.

3 . Узбеки

Пелагия Тихонова/Агенция „Москва“

Масовата миграция на узбеки в Русия започва през 2000-те години, когато икономиката на страната навлиза в подем. Представителите на този народ в по-голямата си част се занимават със сезонна работа: строителство, търговия, почистване, и изпращат заработените пари в родината си. По данни от 2017 г. в Русия има около 2 милиона мигранти от Узбекистан, както и малко под 300 000 души, получили руско гражданство. Най-много узбеки живеят в Московския регион, в Санкт Петербург, в Урал – и тук има регионални общности, които помагат на узбеките да получат документи за работа и да решават различни юридически проблеми. Узбекските диаспори нерядко участват и в различни фестивали на народите в Русия, като угощават гостите с пилаф и питки на тандур. Между другото, узбекската кухня е много популярна в Русия и национални ресторанти могат да се намерят във всеки голям град на страната.

4. Грузинци

Игор Иванко/Агенция „Москва“

Също като арменците, грузинците са една от най-старите диаспори в Русия. В Москва в продължение на дълги години съществува Грузинская слобода – място, населено от грузинци (в района на Московския зоопарк). И до днес тук се издига известният храм „Георги Победоносец“, който е духовен център на грузинците в руската столица. Естествено, Грузия фигурира и в имената на различни улици. По данни от преброяването на населението през 2010 г. в Русия живеят близо 160 000 грузинци, макар че експерти смятат, че броят им достига 500 000. Грузинската диаспора е обединена в множество регионални общности и провежда различни културни форуми, основно в Москва. И, разбира се, грузинската кухня още от съветско време си остава най-популярна в Русия, защото 50-те вида хачапури могат да покорят всяко сърце.

5. Таджики

Стас Етвеш/Sputnik

Таджиките, също като узбеките, започват да пристигат в Русия на работа през 2000-те години. Днес те са около 1 милион (от тях 300 000 са в Московския регион), но няма точни данни, тъй като те работят сезонно. В големите градове на Русия съществуват редица таджикски организации, които помагат на своите съотечественици да си намерят работа, да попълнят правилно нужните документи и да се адаптират към живота в друга култура. „Стараем се да не се чувстваме като самотни земляци, озовали се по различни причини далеч от Родината“, казват ръководителите на организацията „Нур“ („Свят“) в Москва, една от най-големите в диаспората. Сътрудниците на организацията помагат на децата на мигрантите да се подготвят за училище, да вземат изпити по руските стандарти и да намерят общ език с местните деца. Всичко това се прави безвъзмездно.

6. Молдовци

Иля Питалев/Sputnik

В Русия живеят от 200 до 600 000 молдовци според различни данни. Заради тежката икономическа обстановка, хората започват да напускат Молдова в началото на 2000-те, като Русия се превръща в основно направление, тъй като тя им е близка по манталитет и традиции. Младежите от Молдова често идват в Русия след завършване на училище, за да продължат образованието си и да си намерят работа. Сред молдовците има и трудови мигранти, които работят сезонно. Руски език владеят 99% от молдовците в Русия. При това молдовците, които живеят в чужбина, участват в различни обединения и дори провеждат свой „Конгрес на молдовската диаспора“, за да запазят традициите си и връзката си с родината.

7. Украинци

Legion Media

Украинците са една от най-големите диаспори в Русия, наброяваща между 2 и 5 млн. души. Сред тях има както граждани на Русия, така и имигранти. Украинският език е един от 10-те най-разпространени езици в Русия, като най-много негови носители живеят в северната част на страната: в Ямал и в Тюменска област, където има общности от работници в добива на нефт и газ.

8. Беларуси

Станислав Красилников/ТАСС

Беларуската общност в Русия е малко над 500 000 души и представлява най-голямата беларуска диаспора в света. Интересно е, че културният център на този народ е разположен далеч от границата между двете стани: в Новосибирск, Самара, Ярославъл, Нижни Новгород.

9. Киргизи

Александър Рюмин/ТАСС

По данни от 2018 г. в Русия има около 650 000 представители на киргизкия народ и 100 диаспори. „Южните киргизи свързват своето бъдеще само с Русия. Там, по правило, поне един член на семейството задължително работи в Русия“, споделя собственикът на салон за красота в Москва Амир.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest