Общество

Кои са най-красивите московски паркове

Въпреки гъстото застрояване, Москва има много големи зелени площи с многовековна история.

Зарядие

Legion Media

Този парк се появи съвсем наскоро на мястото на хотел „Русия“ (тази огромна грозна съветска сграда беше морално и физически остаряла и беше решено да бъде съборена). Определено е на освободилата се буквално срещу Кремъл площ да се създаде обществен парк.

Ирина Полехина/Getty Images

Природата в него „съжителства“ със съвременните технологии. Паркът разполага с най-голямата в света полупрозрачна конструкция за създаване на специален микроклимат за растенията, а на повърхността ѝ са монтирани слънчеви панели. В парка има много други „умни системи“.

Аптекарската градина

Кирил Зиков/Агенция „Москва“

Това е най-старата ботаническа градина в Русия, основана още от Петър I.

Михаил Джапаридзе/ТАСС

Нарича се Аптекарската градина, защото първоначално тук са се отглеждали лечебни растения. Днес в градината отглеждат какво ли не!

Нескучната градина

Виталий Белоусов/Sputnik

Нескучната градина е част от парк „Горки“, централният парк на Москва. Според една от версиите градината е получила такова интересно име през XVIII век, защото собственикът на местното имение – княз Никита Трубецкой, организирал всякакви развлечения за гостите.

Мария Девахина/Sputnik

Това е най-уединената и „зелена“ част на парка.

Парк Царицино

Денис Воронин/Агенция „Москва“

Царицино е комплекс от дворцови сгради от XVIII век. Обикновено архитектурата привлича вниманието към себе си, но паркът около двореца е не по-малко живописен. Към днешна дата обликът на парка е възстановен с възможно най-голяма точност.

Legion Media

Паркът разполага с музикален фонтан, спирки за лодки, специално оборудвани зони за отдих с безплатни шезлонги, скутери и велосипеди под наем, както и обиколки с електрически автомобили.

Измайловски парк

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

310 хектара гора в рамките на града с тенис кортове, кейове за лодки, увеселителен парк и много други развлечения.

Александър Авилов/Агенция „Москва“

Освен това всеки ден в парка се провеждат разнообразни занимания: стречинг тренировки, танци, училище за DJ, уроци по пеене и пясъчна анимация – и всичко това е напълно безплатно.

Японската градина

Андрей Никеричев/Агенция „Москва“

Тази градина е проектирана с участието на японски архитект. Паркът разполага с павилиони в японски стил, малки водопади, езерца и мостове. Някои от растенията са специално донесени от Япония.

Sputnik

Градината се намира доста далеч от центъра, в северната част на Москва. Работи от април до септември.

Соколники

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

Паркът има древна история – още през XV век руските царе са идвали тук на лов със соколи. Така се появява името на местността, на територията на която се намира паркът.

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

Днес, освен разходка, можете да карате уейкборд, да релаксирате край басейна или да си направите пикник в специално оборудвана зона.

Парк „Фили“

Сергей Фадеичев/ТАСС

Огромният зелен парк се простира покрай река Москва.

„Парк за отдих и култура „Фили“

Тук, в допълнение към типичните разходки с велосипед, можете да посещавате безплатно занятия по медитация, да се присъедините към клуб по бягане, да участвате в тренировки по плажен волейбол или скандинавско ходене и дори да научите испански.

Мещерски парк

ПАРК „МЕЩЕРСКИ“

В парка с площ от повече от 465 хектара можете да намерите много необичайни детски площадки. Например „Градът на птиците“ имитира условията на живот на различни птици, а „Панда Парк“ има площадка с екстремни маршрути за всякакво ниво на подготовка.

ПАРК „МЕЩЕРСКИ“

На пет минути пеша от парка е Переделкино, градът на писателите, където са живели и творили много известни автори от XX век. Сега е реставриран и дори приема нови обитатели – писатели, поети и преводачи.

Красная Пресня

Гавриил Григоров/ТАСС

Преди това на мястото на парка се намира имението „Студенец“, което съвременниците наричат „абсолютната Венеция сред градините“ заради холандските езера с малки мостове.

Парк „Красная Пресня“

Както и в другите паркове, тук може да се разходите или да правите йога. В парка има и скейт зона на три нива.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest