Общество

Кои държави могат да посещават руските граждани без виза?

Въпреки че руските граждани трябва да имат виза, за да пътуват до страните от Северна Америка и Европа, има много места, където всеки руски турист може да влезе без виза.

В общи линии, има много безвизови дестинации за притежателите на руски паспорт. Сред тях са екзотични места, като например Южна Африка или Ямайка, но най-безпроблемните дестинации са съседните на Русия страни.

Къде могат да пътуват руснаците без паспорт?

Bernd von Jutrczenka/picture alliance/Getty Images

Някои държави не само приемат руски граждани без виза, но и не изискват от посетителите от Русия да представят международен паспорт. Това основно бивши съветски републики с близки контакти с Русия и дълбоко ниво на интеграция със страната. Те включват Беларус, Казахстан, Киргизстан, както и две държави с ограничено признание – Южна Осетия и Абхазия [за разлика от САЩ и някои други държави в Европа и отвъд нея, Русия ги признава за независими държави]. Пътуването до всяка от тези дестинации е като да пътуваш в рамките на руските граници – достатъчна е лична карта [или вътрешен паспорт, какъвто имат руските граждани], за да прекосиш международната граница.

Но внимавайте! Заради пандемията от Covid-19 е възможно да има определени ограничения.

Къде могат да се движат руснаците без виза?

Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Списъкът с държави, които пускат руските граждани на територията си, без да изискват виза, е дълъг и обширен и покрива почти всички континенти, с изключение на Северна Америка.

Освен други бивши съветски републики като Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Таджикистан, Узбекистан, Монголия, списъкът с държавите без виза за руските граждани включва и екзотични дестинации като Ботсвана, Южна Африка, Кабо Верде, Мавриций, Мароко, Намибия, Есватини и Тунис в Африка.

Руснаците могат да посещават и Боливия, Бразилия, Венецуела, Колумбия, Коста Рика, Гвиана, Гватемала, Хондурас, Доминика, Доминиканската република, Гренада, Куба, Никарагуа, Панама, Перу, Парагвай, Салвадор, Чили, Еквадор и Ямайка в Южна и Централна Америка и Карибите, както и някои островни държави в Океания без виза.

В Азия безвизовите дестинации са Бруней, Виетнам, Хонконг, Индонезия, Лаос, Малайзия и Филипините.

Някои други държави разрешават временно свободно влизане на руски граждани, като сред тях са Бахамите, Босна и Херцеговина, Катар, Макао, Северна Македония, Малдивите, Сейшелите, Сърбия, Турция, Украйна и Черна гора. Този списък не е пълен.

Всички тези държави, обаче, изискват руските граждани да имат виза, ако възнамеряват да останат в тях повече от определен период от време. В някои случаи периодът за безвизово пребиваване е до 90 дни, но в други той е само 30, 21 или 14 дни.

Кои държави издават визи на руските граждани на границата?

Mustafa Ciftci/Anadolu Agency/Getty Images

Някои държави изискват виза от руските граждани, но процесът по издаването ѝ е много опростен. Всеки човек с руски паспорт може просто да отиде на границата, да плати определена такса и да получи виза на място.

Такива държави са, например, Бангладеш, Бахрейн, Хаити, Гамбия, Египет, Зимбабве, Танзания, Уганда, Индия, Йордания, Ирак, Иран, Кения, ОАЕ, Саудитска Арабия, Сирия, Шри Ланка, Етиопия и др.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest